Hlavní obsah

Bez koutků i elektronických cigaret. Pražské letiště se stává nekuřáckým

Novinky, tov
Aktualizováno

Letiště Václava Havla Praha se od května stane nekuřáckým letištěm. Od tohoto data nebude možné kouřit nikde v interiérových prostorech a zároveň bude ukončen provoz dosavadních kuřáckých koutků v tranzitním prostoru. Kouřit bude možné jen na vyhrazených místech před budovou, informovala v pondělí mluvčí letiště Marika Janoušková. Zákaz bude platit i pro uživatele elektronických cigaret.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Letiště Praha uvedlo, že rozhodnutím jde vstříc modernímu trendu a zároveň reaguje na zpětnou vazbu od cestujících.

Následuje tak příkladu řady zemí či jednotlivých letišť, které se již plně nekuřáckou cestou vydaly. Nekuřácká už jsou například letiště ve Velké Británii či ve Španělsku, více než 600 letišť ve Spojených státech či některá ruská letiště. Zařazením do této skupiny se Letiště Václava Havla Praha chce stát jedním z průkopníků tohoto přístupu ve střední Evropě.

„Domníváme se, že počty nekuřáckých letišť se budou postupně zvyšovat, a chceme jít vstříc tomuto modernímu zdravému trendu. Zároveň jsme přesvědčeni, že toto rozhodnutí přinese zvýšení kvality a komfortu během pobytu na letišti pro většinu cestujících i zaměstnanců,“ řekl předseda představenstva Letiště Praha Václav Řehoř.

Kuřácké budky byly populární

„Jsme velikostí středně velké letiště s minimálním počtem transferujících cestujících, které může kuřácké požadavky do značné míry řešit venkovními prostory. Kuřákům bude k dispozici 14 vyhrazených míst přímo před vstupy do budov,“ dodal.

Rozhodnutí předcházela analýza dosavadního fungování provizorních kuřáckých prostor, včetně stížností cestujících, které je doprovázely. Letiště také zvažovalo provozní a bezpečnostní rizika, stejně jako nutné investice na vybudování trvalých kuřáren splňujících přísné legislativní nároky.

Kuřáci by si navíc měli dávat pozor i na další omezení. Například uživatelé elektronických cigaret mohou mít problémy kvůli kapalným náplním i s jejich převozem. Objem jednotlivých tekutin, které si cestující s sebou vezmou do letadla, zpravidla nesmí přesáhnout 100 mililitrů. Omezení bylo zavedeno v roce 2006 z obav použití tekutin k teroristickým útokům.

Letiště Praha již o změně informovalo letecké společnosti a cestovní kanceláře. O kapacitně nepříliš velké kuřárny byl přitom na letišti zájem, občas se před nimi tvořily fronty. Rozhodnutí přichází v době, kdy část poslanců prosazuje zmírnění zákona zakazujícího kouření v restauracích, například umožněním provozu kuřáren.Vláda v demisi nicméně naposledy uvedené návrhy odmítla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám