Hlavní obsah

Ministerstvo zlepšilo odhad růstu české ekonomiky

Ministerstvo financí v nové prognóze zlepšilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 3,6 procenta. Růst by měl být tažen zejména spotřebou domácností a investiční aktivitou firem a vládních institucí. Úřad zlepšil i odhad pro růst ekonomiky v příštím roce, a to na 3,3 procenta. Informovalo o tom ve středu ministerstvo financí.

Foto: David Ryneš, Novinky

Meziroční růst reálného HDP

Článek

V předchozí, lednové prognóze ministerstvo počítalo letos s růstem ekonomiky o 3,4 procenta a pro příští rok s 2,6 procenta.

Loni ekonomika stoupla podle zpřesněných údajů ČSÚ z počátku dubna o 4,6 procenta. [celá zpráva]

Průměrnou míru inflace letos finance očekávají 2,1 procenta. V lednu úřad počítal s 2,6 procenta. Loni byla průměrná inflace 2,5 procenta.

Proti lednové prognóze resort počítá s rychlejším posilováním kurzu koruny vůči euru. Letos by měl být v průměru 25,10 koruny za euro a příští rok 24,70 koruny za euro.

Odhady ministerstva financí
20182019
HDP3,6 (3,4)3,3 (2,6)
Průměrná míra inflace2,1 (2,6)1,9 (2,1)
Nezaměstnanost (VŠPS)2,4 (2,4)2,3 (2,3)
Zdroj: MF (v závorce uvedeny odhady z předchozí lednové predikce:

Růst ekonomiky se podle MF příznivě promítá do vývoje veřejných financí. Loni skončily veřejné finance v přebytku 1,6 procenta HDP a letos MF očekává v prognóze přebytek 1,5 procenta HDP. Celkové zadlužení by mělo letos klesnout na 32,9 procenta HDP z loňských 34,6 procenta HDP.

Rizikem trh práce a hypotéky

Tuzemské hospodářství by podle úřadu mohl nepříznivě ohrozit vývoj v zahraničí i v ČR. V případě domácího vývoje je rizikem nedostatek zaměstnanců s vhodnou kvalifikací. Problémem může být i pokračování rychlého růstu úvěrů na bydlení a cen nemovitostí.

Ze zahraničí může vývoj české ekonomiky podle ministerstva ohrozit budoucí uspořádání vztahů mezi Velkou Británií a EU a tendence k nárůstu protekcionismu. "Dále by českou ekonomiku mohla nepříznivě ovlivnit případná eskalace problémů italského bankovního sektoru, stejně jako geopolitické faktory," uvedl úřad.

Česká národní banka v únorové prognóze počítá letos s růstem ekonomiky o 3,6 procenta a příští rok o 3,2 procenta. Novou prognózu centrální banka zveřejní na počátku května.

Reklama

Výběr článků

Načítám