Hlavní obsah

Portugalci poprvé pokryli měsíční spotřebu elektřiny z obnovitelných zdrojů

Portugalsku se v březnu díky příznivému počasí poprvé povedlo pokrýt měsíční spotřebu elektřiny z obnovitelných zdrojů. Informovala o tom v úterý agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Větrné elektrárny v Portugalsku

Článek

Díky deštivému a větrnému počasí produkovaly v březnu vodní a větrné elektrárny znatelně více elektřiny než obvykle, uvedla portugalská národní energetická společnost REN.

Uhelných elektráren a dovezené elektřiny se užívalo jen příležitostně během špiček. Celkově v březnu vyrobily zelené zdroje energie přes 103 procent spotřeby v tomto měsíci.

Portugalská asociace pro obnovitelnou energii a ekologické sdružení ZERO uvedly, že tento milník odráží trend většího využívání zelené energie po desítkách let investic.

Portugalsko je ohledně zavádění obnovitelných zdrojů energie evropským průkopníkem, napsala agentura AP. Svahy hornatých pobřeží lemují dlouhé řady větrných elektráren. Podle celoročních statistik ale v podílu obnovitelných zdrojů na spotřebě z evropských zemí vedou Švédsko, Finsko, Lotyšsko a Rakousko. V Česku je podíl obnovitelných zdrojů na celkové spotřebě kolem 15 procent.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám