Hlavní obsah

Policie obvinila jednatele firmy FAU, o které mluvil na nahrávce Babiš

Policie podle zpravodajského serveru iRozhlas.cz obvinila kvůli daňovým únikům jednatele firmy FAU obchodující s pohonnými hmotami Vojtěcha Csabiho a další lidi. Podle kriminalistů firma spadající pod FAU před lety neodvedla DPH ve výši přes 200 miliónů z obchodu s naftou. Server to uvedl ve středu s odvoláním na tři důvěryhodné zdroje.

Foto: (c) Lee Jae Won / Reuters, Reuters

Policie měla obvinit jednatele firmy FAU obchodující s pohonnými hmotami Vojtěcha Csabiho. (ilustrační snímek)

Článek

Případ dozoruje olomoucká pobočka Krajského státního zastupitelství v Ostravě. Dozorující žalobce Karel Studený uvedl, že případ nemůže komentovat, pokud jednotliví lidé a strany nemají usnesení doručeno. Komentovat ho nechtěl ani Csabi.

Opavská firma FAU je nyní v konkursu. Skončila v něm po vydání zajišťovacích příkazů, kterými se Finanční správa domáhala zaplacení údajně neodvedených daní.

Finanční správa dříve uvedla, že měla důvodné podezření z vědomého zapojení FAU do karuselového podvodu a že rozkryla rozsáhlý podvodný řetězec, v němž nebyla u firem placena daň z přidané hodnoty (DPH) a byl podvodně vylákán nárok na odpočet DPH.

„Zakleknutí” bylo nepřípustné, rozhodl soud

Loni v srpnu zazněla zmínka o likvidaci FAU na nahrávce zveřejněné na anonymním twitterovém účtu Skupina Šuman. Tehdejší ministr financí Andrej Babiš (ANO) se na uniklé nahrávce vyjádřil, že na firmu „naši klekli”. [celá zpráva]

Stát proti firmě uplatnil zajišťovací příkazy na zhruba 340 miliónů, čímž ji fakticky poslal do exekuce a společnost skončila v konkurzu. Finanční správa spor s FAU prohrála, když Nejvyšší správní soud v listopadu potvrdil rozhodnutí, podle nějž neměl celní úřad důvod pro tak masivní zajištění. Úředníci podle soudu po firmě FAU vymáhali DPH za jeden obchod dvakrát. Po firmě jako po ručiteli žádali nejprve 200 miliónů korun a tentýž den dalšími příkazy pak dalších 218 miliónů.

Csabi už dříve řekl, že postup státu považuje za šikanu.

Obchodník s pohonnými hmotami FAU vlastní sklad pohonných hmot v areálu přerovské společnosti Precheza z holdingu Agrofert, která dříve patřila šéfovi hnutí ANO a nyní premiérovi v demisi Babišovi, jenž holding později převedl do svěřenských fondů. Babiš opakovaně popírá, že by v době působení ve funkci ministra financí zneužíval nebo úkoloval finanční a celní správu.

Reklama

Výběr článků

Načítám