Hlavní obsah

Pražskou šunku zapsali na evropský seznam specialit. Čekala šest let

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražská šunka se dostala na evropský seznam Zaručených tradičních specialit (ZTS). Výrobek z vepřové kýty, který musí splňovat přesnou recepturu, v úterý zaregistrovala Evropská komise. Žádost českých výrobců projednávala přibližně šest let.

Foto: MZE

Článek

„Dnes byla formálně Pražská šunka zapsána na evropský seznam Zaručených tradičních specialit (ZTS),” řekl Novinkám mluvčí ministerstva zemědělství Marek Zemánek.

Výrobek s názvem „Pražská šunka“ a evropským žlutomodrým logem musí vždy splňovat přesnou recepturu a technologii výroby.  Výrobek s tímto názvem tak bude možné ve všech členských státech vyrábět pouze podle zapsané specifikace.

O zařazení na seznam v Bruselu rozhodli letos v únoru, nyní proběhl samotný zápis.

Jako Pražská šunka se už od poloviny 19. století označuje jeden z nejznámějších potravinářských produktů, který má původ v České republice, zejména v Praze.

Tři varianty
Pražská šunka s logem Zaručené tradiční speciality EU má tři následující varianty:
1. Pražská šunka na kosti se od ostatních šunek na kosti odlišuje způsobem výběru a opracování základní suroviny. Dalším znakem je specifický poměr při výrobě použitých vepřových kýt a láku, které odpovídají kategorii šunek nejvyšší jakosti.
2. Pražská šunka bez kosti je zauzená šunka nejvyšší jakosti, u které je významným rysem dekorativní povrchové krytí. Odlišujícím prvkem je také typický vejčitý nebo válcovitý tvar hotového výrobku.
3. Pro Pražskou šunku – konzervu je charakteristický aspik v tenké vrstvě mezi šunkou a obalem. Typický je vejčitý tvar plochého obalu (konzervy)

V ČR se název tradičně používá pro šunku nejvyšší jakosti z vepřové kýty, kde je původní oválný tvar masa zachován použitím takzvaného pražského řezu. Zároveň však podobnou šunku vyráběli a dodnes vyrábějí v dalších evropských státech, například v Itálii, Rakousku nebo Německu.

„Právě proto byla jednání o udělení loga poměrně komplikovaná, s ostatními členskými státy jsme se museli shodnout na přesném receptu i způsobu výroby,” dodal mluvčí.

Zaručenou tradiční specialitou může být podle definice výrobek odpovídající zapsané specifikaci, u kterého je prokázané používání na domácím trhu po dobu nejméně 30 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám