Hlavní obsah

V pondělí bude ve velkých obchodech zavřeno

Právo, Jiří Novotný

O Velikonočním pondělí 2. dubna budou muset mít velké obchody nad 200 metrů čtverečních zavřeno. Pokud ale v parlamentu projde návrh lidovců, bude se to v příštím roce týkat i Velkého pátku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Zákazníci si už na sváteční zákazy prodeje postupně zvykají. „V zásadě to funguje tak, že část tržeb se vždy přelije na dny před a po svátku. Ztrátu obchodníků to ale samozřejmě úplně nevyrovná. Jsme proto i nadále proti jakékoli regulaci prodeje,“ řekl Právu mluvčí obchodního řetězce Tesco Václav Koukolíček.

„Všechna naše obchodní centra budou mít 2. dubna zavřeno, otevřeny necháme jen prodejny Žabka,“ dodal.

Ústavní soud stále ještě nerozhodl

Zákon o regulaci prodejní doby v maloobchodě a velkoobchodě v Česku nabyl účinnosti v říjnu 2016. Česká obchodní inspekce i na letošní Velikonoce chystá ve všech krajích kontroly, jestli někdo regulaci prodejní doby neporuší.

Odpůrci regulace prodejní doby vkládají naději do stížnosti, kterou v prosinci 2016 podala k Ústavnímu soudu skupina senátorů včele s Jaroslavem Kuberou (ODS). Tuto stížnost iniciovala Hospodářská komora spolu se Svazem obchodu a cestovního ruchu (SOCR). Ústavní soud o ní ovšem dosud nerozhodl.

Na ortel Ústavního soudu nečekají lidovci, kteří naopak chtějí zákaz prodeje pro velké obchody rozšířit na všechny sváteční dny v roce.

Podle autora návrhu této novely, místopředsedy poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiřího Miholy, by se jejím přijetím odstranil chaos, který vyvolává dosavadní právní úprava. Podle té musejí mít velké obchody zavřeno jen na Nový rok, o Velikonočním pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, a 25. a 26. prosince.

Naopak prezidentka SOCR Marta Nováková je přesvědčena, že zákonem by se prodejní doba regulovat neměla. „Není přece věcí státu, ale odborů, aby pro zaměstnance řetězců dohodly pro sváteční dny lepší finanční podmínky či širší možnost volna,“ zdůrazňuje Nováková.

Svátky, kdy musí mít velké obchody zavřeno
1. leden – Den obnovy samostatného českého státu a Nový rok
Velikonoční pondělí
8. květen – Den vítězství
28. září – Den české státnosti
28. říjen – Den vzniku samostatného československého státu
24. prosince – Štědrý den – prodej omezen do 12 hodin
25. prosinec – 1. svátek vánoční
26. prosinec – 2. svátek vánoční

Svaz obchodu a cestovního ruchu se navíc obává, že snahy lidovců jsou jen prvním krokem k tomu, aby se v budoucnu zákaz rozšířil i na neděle.

V Polsku zákaz i pro neděle

K takovému opatření nyní v březnu přistoupilo Polsko, kde nabyl účinnosti zákon zakazující nedělní prodej ve většině obchodů v zemi. Letos musí tamní obchody zůstat zavřené alespoň dvě neděle každý měsíc. V příštím roce to budou tři neděle a od roku 2020 se už nebude až na malé výjimky smět prodávat žádnou neděli.

Zákon vzešel z návrhů odborů Solidarita a našel podporu vládnoucí strany Právo a spravedlnost. Polsko se tak inspirovalo příkladem Rakouska a Německa, kde podobné zákony platí již dlouhou dobu.

Naopak v Maďarsku byl zákaz prodeje o svátcích i v neděli zaveden před třemi lety a už po roce byl na základě protestů obyvatel i obchodníků zrušen. SOCR věří, že stejný osud čeká i snahu českých lidovců o větší regulaci prodeje.

Anketa

Měly by se zavírat obchody také o nedělích?
Ano
58 %
Ne
42 %
Celkem hlasovalo 9813 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám