Hlavní obsah

Francouzský schodek loni poprvé za deset let splnil limit EU

Schodek francouzských veřejných financí v loňském roce klesl na 2,6 procenta hrubého domácího produktu. Poprvé za deset let se tak dostal pod tříprocentní limit stanovený rozpočtovými pravidly Evropské unie. Vyplývá to z pondělní zprávy francouzského statistického úřadu INSEE.

Foto: Pool, Reuters

Ke splnění limitu přispěla i nepopulární úsporná opatření prezidenta Emmanuela Macrona

Článek

Údaje statistiků jsou příznivější, než se předpokládalo. Cílem francouzské vlády pro loňský rok bylo snížení deficitu na 2,9 procenta HDP. V roce 2016 činil schodek 3,4 procenta HDP.

Údaje jsou příznivou zprávou pro francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který chce dodržováním rozpočtových pravidel EU obnovit fiskální důvěryhodnost Francie. Ta je nyní jednou ze dvou členských zemí eurozóny, které čelí disciplinárnímu řízení kvůli nadměrnému rozpočtovému deficitu, napsala agentura Reuters.

Macron krátce po svém zvolení loni v květnu přijal nepopulární úsporná opatření, aby zajistil splnění tříprocentního limitu. Ke zlepšení stavu veřejných financí však velkou měrou přispěly také vyšší daňové příjmy, za kterými stojí rychlejší hospodářský růst.

Pro srovnání, státní rozpočet ČR loni hospodařil se schodkem 6,2 miliardy korun, což je jen zhruba 0,1 procenta HDP země. Předloni vykázal státní rozpočet dokonce přebytek 61,8 miliardy korun. Kritéria EU ohledně schodku Česko porušilo naposledy v roce 2012, kdy byl poměr schodku k HDP 3,9 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám