Hlavní obsah

Unilever zruší ústředí v Londýně. Kvůli brexitu to není, ujišťuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britsko-nizozemský výrobce spotřebního zboží Unilever se rozhodl zrušit své ústředí v Londýně a zachovat pouze své ústředí v nizozemském Rotterdamu. Oznámila to ve čtvrtek firma. Dodala, že opatření je součástí změn, které mají zlepšit její strukturu. Upozornila, že tento krok nesouvisí s připravovaným odchodem Británie z Evropské unie a nepovede k propouštění zaměstnanců.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Motiv na budově Unileveru v Londýně (ilustrační foto)

Článek

S akciemi Unileveru se bude nadále obchodovat na burzách v Londýně, Amsterodamu a New Yorku, píše agentura Reuters.

Unilever, který je třetím největším britským podnikem, vznikl v roce 1930 spojením nizozemské společnosti Unie s britskou firmou Lever Brothers. V loňském roce Unilever zahájil revizi své duální struktury se dvěma ústředími, která fungovala téměř 90 let. K revizi přikročil poté, co musel odrážet nabídku na převzetí ze strany americké potravinářské skupiny Kraft Heinz.

Unilever v souvislosti se snahou o odvrácení nabídky slíbil zlepšit svou podnikatelskou strukturu. Zrušení ústředí v Londýně je podle firmy součástí řady strukturálních změn, které mají Unilever změnit v „jednodušší, pružnější a rozhodnější podnik”.

Větší ochrana v Nizozemsku

„Není to o brexitu,” řekl k ohlášenému rozhodnutí generální ředitel podniku Paul Polman. „Unilever působí ve 190 zemích po celém světě. Většina těchto zemí není v Evropské unii,” upozornil.

Unilever po celém světě zaměstnává kolem 170 tisíc lidí, z toho 7300 v Británii a 3100 v Nizozemsku.

Někteří analytici poukazují na to, že nizozemské zákony v oblasti akvizicí poskytují firmám větší ochranu a že pro Unilever sídlící pouze v Nizozemsku by mohlo být v budoucnosti snazší odvracet nevítané nabídky na převzetí.

Unilever v rámci restrukturalizace rozdělí své aktivity do tří divizí. Divize pro osobní péči a péči o domácnost budou sídlit v Londýně a potravinářská divize v Rotterdamu.

„Unilever dnes ukázal svou dlouhodobou věrnost Británii tím, že se do této země rozhodl umístit dvě své nejrychleji rostoucí divize,” uvedl mluvčí britské vlády. „Jak dala firma jasně na srozuměnou, její rozhodnutí přesunout menší počet pracovních míst do podnikového ústředí v Nizozemsku je součástí dlouhodobé restrukturalizace podniku a nesouvisí s odchodem Británie z EU,” dodal.

Působení v Česku

Unilever v roce 2010 uzavřel závod v Nelahozevsi na Mělnicku a ukončil tak výrobu v České republice.

Nadále však v tuzemsku prodává širokou škálu produktů, například rostlinné tuky, majonézy a dresinky Hellmann's, margaríny Flora, Rama, Perla či Hera a kořenicí směsi nebo omáčky Knorr. Do portfolia Unileveru patří také zmrzliny Algida, Míša nebo Ledňáček a kosmetické značky Dove a Rexona.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám