Hlavní obsah

Číňané zadrželi Zemanova poradce z CEFC

• Aktualizováno
Novinky, bož

Předseda představenstva čínské skupiny CEFC Jie Ťien-ming, který je podle českých médií členem týmu poradců prezidenta Miloše Zemana, je vyšetřován kvůli podezření z ekonomické trestné činnosti. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na zdroj obeznámený s případem. Podle South China Morning Post byl Jie již 16. února zadržen na přímý příkaz prezidenta Si Ťin-pchinga.

Foto: Lucie Mikulášková, ČTK

Šéf představenstva čínské skupiny CEFC Jie Ťien-ming (na snímku vlevo), který je členem poradního týmu prezidenta Miloše Zemana

Článek

Jie Ťien-ming se dostal do podezření již na začátku letošního roku. Byl mimo jiné předvolán k výslechu. Detaily případu však nejsou známy a zdroj agentury Reuters je neuvedl.

Čínský server South China Morning Post navíc s odvoláním na čtyři informované zdroje napsal, že Jie byl kvůli zmíněnému předvolání již 16. února zadržen. Podle serveru bylo zadržení podnikatele nařízeno přímo čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. CEFC na dotaz Reuters případ odmítla komentovat.

CEFC nedávno oznámila, že odkoupí podíl 14,16 procenta za 10 miliard dolarů (208,5 miliardy koruny) v ruské ropné společnosti Rosněfť. Ta se již od případu distancovala a uvedla, že nesouvisí s její činností.

Zpráva přišla nedlouho poté, co čínská vláda minulý týden oznámila převzetí pojišťovny Anbang Insurance Group. Vzhledem k povaze čínského finančního systému je možné, že podobný scénář bude následovat i u dalších firem, nechal se slyšet Christopher Balding z univerzity v Šen-čenu.

Hodnota akcií i dluhopisů CEFC v reakci na zprávu ve čtvrtek výrazně poklesla.

Skupina je aktivní v Česku

Skupina CEFC začínala původně jako energetická skupina obchodující s palivy. Její činnost se však rozrostla i do dalších oblastí, především financí. Je aktivní i v Česku, kde spravuje aktiva ve výši přes 1,5 miliardy eur.

V květnu 2015 CEFC získala pětiprocentní podíl v J Finance Group, která vlastní českou J Banku a slovenskou Poštovou banku. Později tento podíl chtěla navýšit na 50 procent, transakci ale neschválila ČNB. Dále vlastní aktiva v Pivovarech Lobkowicz Group.

Krátce vlastnila i 49procentní podíl v mediální společnosti Empresa Media, která vlastní TV Barrandov nebo vydává týdeník Týden. Tu však posléze opustila. [celá zpráva]

Eden je v zástavě

V září 2015 získala 60 procent ve fotbalovém klubu SK Slavia Praha, který postupně navýšila na 99,96 procenta. Později získala i pražský stadión Eden.

Ten je však podle informací Radiožurnálu v zástavě. Banka J některé nemovitosti CEFC zastavila kvůli obří půjčce. Vedle Edenu jde také o budovu bývalé Živnobanky v centru Prahy nebo luxusní pětihvězdičkový hotel Le Palais Art Hotel Prague. Celkově banka zastavila Číňanům majetek za miliardy. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám