Hlavní obsah

Budeme mít i autobusy a jízdní kola, staneme se Amazonem dopravy, plánuje nový šéf Uberu

Novinky, bož

Společnost Uber Technologies, která provozuje aplikace konkurující taxislužbě, chce v budoucnu rozšířit svou činnost i na autobusy, jízdní kola a všechny další druhy dopravy. Vyplývá to z dlouhodobé vize, kterou ve čtvrtek představil nový šéf Uberu Dara Khosrowshahi na konferenci v americkém San Francisku. Informoval o tom list Financial Times.

Foto: Profimedia.cz

Nový šéf Uberu Dara Khosrowshahi

Článek

„Auta jsou pro Uber to, co knihy pro Amazon,“ prohlásil Khosrowshahi v narážce na začátky internetového giganta Amazon, který se původně profiloval jako virtuální knihkupectví.

Uber by se tak v budoucnu mohl stát internetovým tržištěm pro další dopravce podobně jako Amazon, který umožňuje ostatním prodejcům nabízet zboží prostřednictvím svého e-shopu. Například v roce 2008 tak ve 40 procentech případů Amazon neprodával zboží, ale pouze zprostředkovával transakce mezi zákazníkem a třetí stranou.

Testujeme bikesharing, budeme mít i autobusy

Khosrowshahi připomněl, že kromě přepravních aplikací se Uber pustil i do dalších oblastí, například v některých městech spustil vlastní donášku jídla. V San Francisku Uber momentálně testuje sdílení kol, takzvaný bikesharing, dodal.

Foto: Toby Melville, Reuters

Logo mobilní taxislužby Uber

„Chci pro města provozovat autobusové sítě,“ nechal se slyšet Khorowshahi. „Chci, abyste si mohli vzít Uber, dojet s ním na metro, vystoupit ven, kde už na vás bude čekat další Uber,“ dodal.

Zákazníků Uberu přibývá a tržby se v loňském roce zvýšily na 7,4 miliardy dolarů (152 miliard korun) z 6,5 miliardy v roce 2016. Hospodaření nicméně skončilo ztrátou 4,5 miliardy dolarů (přes 92 miliard korun). [celá zpráva]

Uber Technologies
Provozuje platformu Uber Pop, která představuje alternativu k taxislužbám. Řidiči poskytující služby prostřednictvím této aplikace nemusí být licencovaní taxikáři. Aplikace neumožňuje vybrat si konkrétní vůz nebo konkrétního řidiče. Charakteristickým znakem Uberu je takzvaný „price surging“, který cenu vypočítává podle aktuálního stavu nabídky a poptávky. V praxi to znamená, že ve špičce může být cena jízdy výrazně vyšší.
V červnu po sérii skandálů odstoupil z čela společnosti dlouholetý ředitel a spoluzakladatel Travis Kalanick. Ve funkci ho vystřídal Dara Khosrowshahi.
Tržní hodnota Uber Technologies je podle agentury Reuters odhadována na 72 miliard dolarů (zhruba 1,5 biliónu korun). Uber působí od poloviny srpna 2014 i v Praze. Chtěl expandovat i do Brna, kde mu však život zkomplikovalo předběžné opatření soudu. Ani po jeho zrušení se do moravské metropole nevrátil. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám