Hlavní obsah

Uber loni prodělal 92 miliard, ke konci roku ztrátu snižoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Provozovatel alternativní taxislužby Uber Technologies hospodařil v uplynulém roce, poznamenaném skandály a krizí ve vedení podniku, se ztrátou 4,5 miliardy dolarů (přes 92 miliard korun). O rok dříve ztráta činila 2,8 miliardy USD. V posledním čtvrtletí se ale Uberu dařilo ztrátu významně snížit. Vyplývá to z prezentace na portálu The Information, z které cituje agentura DPA.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Muž opouští kancelář firmy Uber v New Yorku

Článek

Zákazníků Uberu přibývá a tržby se zvýšily na 7,4 miliardy USD (152 miliard Kč) z 6,5 miliardy USD v předchozím roce.

V posledním loňském kvartálu se firmě podařilo ztrátu významně snížit. Činila 1,1 miliardy dolarů a byla o 26 procent nižší než v předchozích třech měsících. O 12 procent na 2,3 miliardy dolarů vzrostly i tržby a zvýšil se také počet zprostředkovaných jízd.

Uber je soukromou společností, takže nemusí zveřejňovat své hospodářské výsledky. Loni však podnik začal zveřejňovat některé údaje z hospodářských výsledků, aby nabídl podrobnější pohled na své podnikání.

Podnik získal více než 14 miliard dolarů z nových investic. Minulý měsíc uzavřel dohodu se společností SoftBank, v jejímž rámci tento japonský konglomerát spolu s dalšími investory získal v Uberu podíl 17,5 procenta.

Měli uplácet hackery

V loňském roce Uber zasáhla řada nepříjemností. Čelil i vyšetřování kvůli oznámení, že se hackeři dostali k datům zhruba 57 miliónů zákazníků a řidičů. Jak se ukázalo, firma jim zaplatila 100 tisíc dolarů, aby údaje vymazali a o útoku mlčeli.

Foto: Danish Siddiqui, Reuters

Bývalý šéf Uberu Travis Kalanick

V červnu byl po sérii skandálů včetně obvinění ze sexuálního obtěžování v podniku či videozáznamu hádky s jedním z řidičů, který si stěžoval na pokles sazeb, nucen odstoupit z postu ředitele Travis Kalanick, jeden ze zakladatelů a dlouholetý šéf. Ve funkci jej vystřídal Dara Khosrowshahi z internetové cestovní kanceláře Expedia.

Uber Technologies
Provozuje platformu Uber Pop, která představuje alternativu k taxislužbám. Řidiči poskytující služby prostřednictvím této aplikace nemusí být licencovaní taxikáři. Aplikace neumožňuje vybrat si konkrétní vůz nebo konkrétního řidiče. Charakteristickým znakem Uberu je takzvaný „price surging“, který cenu vypočítává podle aktuálního stavu nabídky a poptávky. V praxi to znamená, že ve špičce může být cena jízdy výrazně vyšší.
V červnu po sérii skandálů odstoupil z čela společnosti dlouholetý ředitel a spoluzakladatel Travis Kalanick. Ve funkci ho vystřídal Dara Khosrowshahi.
Tržní hodnota Uber Technologies je podle agentury Reuters odhadována na 72 miliard dolarů (zhruba 1,5 biliónu korun). Uber působí od poloviny srpna 2014 i v Praze. Chtěl expandovat i do Brna, kde mu však život zkomplikovalo předběžné opatření soudu. Ani po jeho zrušení se do moravské metropole nevrátil. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám