Hlavní obsah

Airbus zastavil dodávky letounů A320neo kvůli problémům s motory

Společnost Airbus pozastavila dodávku a testy letounů A320neo poté, co se u některých strojů vyskytly problémy s motory vyráběnými americkou firmou Pratt & Whitney. Informuje o tom agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované zdroje.

Foto: Profimedia.cz

Airbus A320neo

Článek

Airbus informoval aerolinky a leasingové společnosti, že jim zatím nedokáže říct, jak dlouho potrvá problém vyřešit. Podle Airbusu v současnosti 18 zákazníků využívá 113 letounů A320neo poháněných motory Pratt & Whitney, jež využívají technologii snižující spotřebu paliva.

Evropská agentura pro bezpečnost letectví (EASA) v pátek nařídila omezit provoz nedávno dodaných letounů A320neo s motory začínajícími na určité sériové číslo. EASA zakázala aerolinkám používat stroje A320neo na delších letech přes moře nebo přes pusté oblasti, pokud jeden z motorů pochází z problematické série.

Podle nejmenovaného zdroje nesmí vzlétnout 15 až 20 strojů, které Airbus v poslední době dodal svým zákazníkům.

„Je příliš brzy na to, aby se daly zhodnotit finanční dopady (současných problémů), nicméně skutečnost, že se týká omezeného počtu motorů, by je zmírnila,” zhodnotil pro agenturu Reuters analytik společnosti RBC Capital Markets Matthew McConnell.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám