Hlavní obsah

Uber: Snažíme se hledat řešení, které by vyhovovalo všem

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Uber se snaží hledat s městem a dalšími institucemi řešení, které by vyhovovalo všem. Firma to ve čtvrtek uvedla v reakci na protest taxikářů. Podle zástupců další platformy Taxify by měl zákon chránit v první řadě zákazníka.

Foto: Toby Melville, Reuters

Logo mobilní taxislužby Uber

Článek

„Chceme spolupracovat s městem, aby se služba rozvíjela, a dalšími zúčastněnými stranami a najít nejvhodnější řešení jak pro město, tak i pro uživatele," řekla Novinkám mluvčí Uberu Miroslava Jozová.

Používání aplikací jako Uber, a dalších řešení jako je carsharing, městská hromadná doprava nebo taxi, podle ní dokáže omezovat dopravní zácpy, zlepšuje kvalitu ovzduší ve městech a snižuje potřebu parkovacích míst.

Protest taxikářů ve čtvrtek vyvolal kritiku, vyjádřil se proti němu ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) či taxislužba Modrý anděl. Podle jednatele firmy Roberta Faltýnka je nepřípustné, aby si protestující taxikáři vzali pro vyjádření svého nesouhlasu jako rukojmí řidiče v Praze, kteří jejich pomalou jízdou musejí trpět. Důvod protestů je podle něj nicméně legitimní a služby typu Uber by se měly regulovat.

Taxikáři chtějí odpoledne vyjet na magistrálu. [celá zpráva]

Taxify chce kompromis

K protestu se vyjádřil i šéf tuzemského vedení jiné mobilní taxikářské platformy Taxify, která má původ v Estonsku. „Taxify aktivně prosazuje existenci tzv. estonského modelu, podle něhož by se v České republice o přízeň zákazníků mohli ucházet jak licencovaní taxikáři, tak tzv. privátní řidiči, kteří aplikace typu Taxify používají pouze jako formu přivýdělku ve svém volném čase,“ uvedl šéf Taxify pro Českou republiku a Slovensko Roman Sysel.

Digitální taxi platformy v Česku
Americký Uber Pop je platforma představující alternativu k taxislužbám. Řidiči poskytující služby prostřednictvím této aplikace nemusí být licencovaní taxikáři. Aplikace neumožňuje vybrat si konkrétní vůz nebo konkrétního řidiče. Charakteristickým znakem Uberu je takzvaný „price surging“, který cenu vypočítává podle aktuálního stavu nabídky a poptávky. V praxi to znamená, že ve špičce může být cena jízdy výrazně vyšší.
Estonské Taxify spolupracuje jak s licencovanými taxikáři, tak s těmi ostatními, které nazývá „privátními řidiči”. Aplikace neumožňuje vybrat si konkrétní vůz nebo konkrétního řidiče. „Když si u nás cestující objedná řidiče, přijede ten nejbližší,” uvedl šéf Taxify pro Česko a Slovensko Roman Sysel.
Tuzemské Liftago se stylizuje jako kombinace toho nejlepšího z „obou světů“. Spolupracující řidiči musí mít odpovídající oprávnění. Zároveň smějí spolupracovat i s jinými dispečinky nebo platformami. Aplikace umožňuje zvolit si řidiče podle uvážení, například podle ceny. Liftago řidičům neurčuje ceny, takže si řidiči mohou konkurovat.
Slovenský Hopin spolupracuje zhruba se dvěma stovkami licencovaných taxikářů. Aplikace umožňuje objednat taxi podle typu vozu, maximální ceny za kilometr a dalších parametrů jako pohlaví nebo hodnocení řidiče.
Ze srovnání taxislužeb a platforem smluvní přepravy provedeného Spotřebitelským fórem vyšla v Praze nejlépe služba Uber Pop a v Bratislavě pak Hopin a Taxify. [celá zpráva]

„V pondělí (při jednání v Rezidenci primátora) se sice nepodařilo dosáhnout dohody mezi platformami a klasickými taxispolečnostmi. Pevně ale doufáme, že najdeme společnou cestu. Nejdůležitější je z našeho pohledu zákazník a věříme, že zákon by měl chránit v první řadě jeho,“ dodal.

Proti využívání taxikářů bez licence je česká zprostředkovatelská aplikace Liftago, od řidičů vyžaduje všechny potřebné doklady. „Tyto nadnárodní platformy samy zákon de facto neporušují, pouze masově zprostředkovávají ilegální přepravu prostřednictvím tisíců nelegálních řidičů, kteří často svoji zákonnou odpovědnost ani daňové povinnosti neznají. Zneužívají tak neschopnost státu vymáhat zákon na digitálních platformách a vlastně i na podvodnících a zlodějích v taxislužbě,” řekl spoluzakladatel a ředitel Liftago Ondřej Krátký.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám