Hlavní obsah

Americký Kongres kritizuje WHO kvůli tvrzení o škodlivosti pesticidu Roundup

Američtí kongresmani v úterý pohrozili zastavením příspěvků pro onkologický výzkumný program Světové zdravotnické organizace (WHO). Příčinou je tvrzení organizace o škodlivosti herbicidního přípravku Roundup, který údajně způsobuje rakovinu. Podle amerických poslanců je takové zjištění nepodložené a odporuje faktům.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC), která je součástí WHO, v roce 2015 dospěla k závěru, že glyfosfát obsažený v nejrozšířenějším přípravku pro ničení plevele je karcionogenní. Šéf senátního výboru pro vědu Lamar Smith v úterý prohlásil, že takové zjištění je „zásadně vadné” a opírá se jen o účelově vybraná data. Smith má podezření, že program IARC je neprůhledný a zaujatý proti výrobci, kterým je společnost Monsanto.

Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) loni v prosinci konstatovala, že Roundup aplikovaný v běžných dávkách pravděpodobně rakovinu nezpůsobuje.

„Nepodložená tvrzení IARC, nepodepřená spolehlivými fakty, mají reálné dopady. Náklady farmářů se zvýší a mezi spotřebiteli se bude šířit neodůvodněný strach,” prohlásil Lamar Smith. Jeho názor podle agentury AP potvrdila i skupina amerických vládních expertů.

Účinky Roundupu se zabývá i Evropa, kde se loni rozšířila iniciativa zvaná „Zakažte glyfosát a chraňte lidi a životní prostředí před toxickými pesticidy”. Evropská komise ale v prosinci dospěla k závěru, že neexistuje žádná spojitost mezi glyfosátem a rakovinou u lidí, jak se laická veřejnost obává. Licenci na používání pesticidu prodloužila o dalších pět let. Pro prodloužení hlasovalo 18 zemí Evropské unie, devět států bylo proti a jeden se zdržel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám