Hlavní obsah

Stavebnictví v prosinci zpomalilo. Za celý rok ale produkce stoupla o 1,7 procenta

Novinky, bož
Aktualizováno

Stavební produkce v prosinci 2017 meziročně klesla o 3,2 procenta. Uvedl to Český statistický úřad (ČSÚ). Stavební úřady vydaly meziročně o 11,1 procenta stavebních povolení méně. V kontextu celého roku se však stavebnictví vzpamatovalo. Za celý rok 2017 totiž stavební produkce stoupla o 1,7 procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Stavební výroba

Článek

„Za celý rok 2017 jsme zaznamenali mírný růst stavební produkce, růst hodnoty nových zakázek i výrazný růst orientační hodnoty vydaných stavebních povolení. Rostl také počet zahájených i dokončených bytů,“ uvedla Petra Cuřínová z oddělení statistiky stavebnictví ČSÚ.

Oproti roku 2016 vydaly úřady v loňském roce o procento více stavebních povolení, jejichž orientační hodnota stoupla o 24,1 procenta. V loňském roce se navíc o 15,8 procenta zvýšil počet bytů, jejichž výstavba byla zahájena. Počet dokončených bytů pak vzrostl o 4,6 procenta.

Více dokončených bytů

V samotném prosinci firmy zahájily meziročně o 5,4 méně staveb bytů, nicméně dokončeno bylo naopak o 16,5 procenta bytů více. Při očištění o vliv počtu pracovních dnů stavebnictví v prosinci kleslo jen o 0,4 procenta.

Průměrná hrubá prosincová nominální mzda zaměstnanců ve stavebnictví meziročně vzrostla o 2,9 procenta a činila 35 700 korun. Průměrná měsíční mzda za celý rok ve stavebnictví činila 34 478, což představuje oproti roku 2016 nárůst o 4,6 procenta.

Reklama

Související články

Velké stavby má urychlit změna zákona

V Česku se nyní staví 180 kilometrů nových dálnic a silnic první třídy a připraveno k zahájení výstavby je dalších 150 kilometrů. Právě příprava klíčových...

Výběr článků

Načítám