Hlavní obsah

Francie chce omezit slevové akce na potraviny. Prý aby pomohla zemědělcům

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Francouzská vláda se chystá zasáhnout proti slevovým akcím typu „tři za cenu jednoho“ u potravin. Cílem regulace je zajistit zemědělcům vyšší příjmy, napsala agentura Reuters. Opatření se netýká nepotravinových produktů. Podle Centra pro spotřebitelskou volbu (CCC) opatření poškodí běžné spotřebitele.

Foto: Reuters

Obchodníci nebudou moci nabízet vyšší než 34procentní slevy. (ilustrační snímek)

Článek

Omezení prodeje ve slevě má být součástí širšího zákona o zemědělství a potravinářství, který byl představen na středečním zasedání vlády. Jeho hlavním záměrem je zvýšit zákonem předepsané minimální ceny potravin.

Obchodníci nebudou moci nabízet vyšší než 34procentní slevy. Zemědělci, ve Francii tvořící významnou zájmovou skupinu, si dlouhodobě stěžují, že je poškozují cenové války mezi jednotlivými řetězci.

„Bude to závan čerstvého vzduchu pro maloobchodníky, kteří budou moci snížit marže na ostatních výrobcích a lépe zaplatit dodavatele,“ sdělil novinářům ministr zemědělství Stéphane Travert.

Kritici: Francie klade zájmy zemědělců nad zájmy občanů

Opatření kritizuje Centrum pro spotřebitelskou volbu (CCC). „Jde o další příklad toho, že Francie klade zájmy zemědělců nad zájmy svých vlastních občanů,” řekl Novinkám zástupce CCC Luca Bertoletti.

Legislativní omezení slevových akcí podle něj možná pomůže zemědělcům, v každém případě však uškodí spotřebitelům, kteří nižších cen využívají. „Pokud je záměrem této politiky ztížit ekonomicky slabším rodinám možnost nakoupit potraviny, pak francouzská vláda jistě uspěje,” podotkl Bertoletti.

„Problém francouzského zemědělství nelze vyřešit omezováním spotřebitelské volby, ale přehodnocením a reformováním celého systému francouzské zemědělské politiky,” domnívá se Bertoletti.

Plánované opatření přichází jen osm měsíců po inauguraci prezidenta Emmanuela Macrona, který ve volbách sliboval rušení regulací a liberalizaci těžkopádné francouzské ekonomiky. Regulace, kterou vláda navrhuje, je s touto rétorikou v rozporu, doplnila agentura Reuters.

Anketa

Pomůže omezení slevových akcí ve Francii zemědělcům?
Ano
10,2 %
Ne
89,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 215 čtenářů.

Reklama

Související články

Lidé se prali o nutellu, byla ve slevě

V Česku byly loni k viděny scény, kdy se lidé v obchodech prali o zlevněné kostky másla. Něco podobného bylo v týdnu k vidění ve Francii, kde nakupující svedli...

Výběr článků

Načítám