Hlavní obsah

Hmyz jako potravina nového typu? Veterinární správa k tomu chystá legislativu

Mouka z cvrčků nebo třeba smažení švábi by se mohli v budoucnu stát běžnou součástí evropského jídelníčku a připravuje se na to i Česko. Státní veterinární správa (SVS) chystá novelu, v níž chce upravit pravidla pro chov hmyzu na jídlo.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Hmyzí speciality na talíři. V levém horním rohu vidíte různé brouky a larvy, dole pak škorpióna. Na špízu je kromě různých zástupců hmyzí říše i tarantule, která je uprostřed dole i smažená. Jarní rolky obsahují mleté mravence.

Článek

Novela by měla reagovat na novou evropskou legislativu. Kdy by mohla začít platit, není zatím jasné. Čeká se na stanovisko Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) a na následné vyhodnocení Evropskou komisí.

V současné době je v Česku již sedm chovatelů, kteří však zatím všechny své produkty vyvážejí mimo Českou republiku do dalších členských států EU.

„Připravujeme velmi drobné změny ve veterinárním zákoně, kde stanovíme, že hmyz je hospodářské zvíře, aby se na něj vztahovaly podmínky pro chov jako pro hospodářská zvířata,” uvedl ředitel odboru veterinární hygieny a ochrany veřejného zdraví Jan Váňa.

„A protože výroba potravin z hmyzu je výroba potravin živočišného původu, stanovíme v zákoně, že výrobci potravin z hmyzu budou muset být schváleni. Pokud to budou drobnochovatelé, tak s určitými výjimkami, pokud budou provozovat zážitkovou degustaci v restauracích, tak pro ně budeme mít jisté úlevy,” dodal.

Podle nového evropského nařízení, které platí od letošního roku, se považuje hmyz za potravinu nového typu. Předtím k výrobě potravin z hmyzu přistupoval každý stát EU odlišně, nyní by se měl stav sjednotit.

Hmyz, potravina nového typu

Komise vydá na základě doporučení EFSA seznam potravin nového typu, na kterém budou pouze ty, u kterých se nezjistí žádné riziko pro lidské zdraví. Podle Váni jsou zatím návrhy, aby se na seznam zařadily dva druhy potemníků – moučný a stájový – a tři druhy cvrčků – domácí, krátkokřídlý a banánový.

Veterináři tak zatím čekají, jak se Komise rozhodne. Ačkoliv se již v současnosti na gurmetských festivalech objevují smažení cvrčci nebo švábi, podle veterinářů je právní úprava týkající se těchto pochutin nejasná.

„Podle současné právní úpravy by restaurace nabízející hmyz jako pokrm neměly existovat, nicméně stávající stav je tolerován vzhledem k nejasným podmínkám bývalé legislativy a poměrně jasným podmínkám legislativy budoucí,” dodává SVS.

Cvrčci po rozemletí jako mouka

Cvrčci by se také mohli používat například po rozemletí jako mouka. Například start-up Sens nabízí proteinové tyčinky právě s moukou ze cvrčků. Do nich se ale dováží mouka z Thajska.

V České republice se běžně prodávají cvrčci ve zverimexech jako potrava například pro gekončíky nebo chameleony. V tomto případě nejsou považováni za potravinu pro lidskou spotřebu, právní úprava by se jich tak týkat neměla. Lidé si také několik druhů cvrčků chovají jako potravu pro další zvířata i doma.

Reklama

Související témata:

Související články

Než hmyz skončí na talíři

Když se řekne moučný červ, nejspíš si většina lidí vybaví škůdce napadajícího naše spižírny. Už deset let však v Česku přibývá těch, kteří podobný hmyz...

Tarantule a hmyz? V Kambodži běžné pochoutky

Kambodža je jednou z těch zemí, kde je pojídání hmyzu normální. Ne snad, že by v restauracích pro místní hmyz vévodil jídelníčkům, ale zejména v domácnostech...

Výběr článků

Načítám