Hlavní obsah

Letadla ČSA loni přepravila skoro tři milióny lidí

Novinky, tov

Loni přepravily České aerolinie na palubách svých letadel celkem 2,9 miliónu cestujících, což je meziroční nárůst o sedm procent. Z toho na linkách ČSA cestovalo 2,68 miliónu pasažérů, skoro o pětinu více než předloni, informovaly ve čtvrtek aerolinky.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Průměrná obsazenost na pravidelných linkách ČSA se zlepšila o téměř šest procentních bodů a překročila 81 procent.

ČSA loni provozovaly flotilu 18 letadel. Dalších více než 220 tisíc cestujících přepravily ČSA na letech pro jiné letecké společnosti, kterým krátkodobě pronajímaly svá letadla. Meziročně to byl pokles o 50 procent.

„Navzdory výraznému růstu ceny ropy v loňském roce pokračovaly v leteckém odvětví příznivé podmínky. Rostly ekonomiky téměř všech zemí Evropské unie a poptávka po letech jak směrem do Prahy, tak i Čechů do zahraničí,” řekl předseda představenstva ČSA Jozef Sinčák.

Nové linky nebudou, nasadí se ale větší letadla

Připomněl, že ČSA loni rozšířily flotilu o jeden letoun ATR 72 a zahájily provoz na dvou nových linkách.

V letošním roce ČSA neplánují otevírat nové linky. Flotilu společnosti v květnu opustí jeden Airbus A319, jehož kapacita bude v letní sezóně nahrazena pronájmem jednoho letadla Airbus A321.

„Do vybraných destinací plánujeme navýšit kapacitu nasazováním větších letadel, na některých linkách navíc přidáme další frekvence,“ dodal Sinčák.

Většinovým vlastníkem ČSA se má po dohodě s Korean Air a státní firmou Prisko stát společnost Travel Service. Transakce čeká na schválení antimonopolních úřadů v několika zemích. Český antimonopolní úřad již souhlas vydal. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Zisk ČSA loni stoupl na 241 miliónů korun

Českým aeroliniím (ČSA) vloni vzrostl zisk meziročně o osm procent na 241 miliónů korun. Oproti roku jde o osmiprocentní nárůst. Společnost to oznámila...

Travel Service ovládne ČSA

Společnost Travel Service se dohodla s Korean Air a státem na odkupu jejich podílů v Českých aeroliniích (ČSA) a bude tak vlastnit 98 procent akcií ČSA. Podle...

Výběr článků

Načítám