Hlavní obsah

Antimonopolní úřad schválil převzetí ČSA společností Travel Service

Novinky, tov

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže schválil převzetí většinového podílu v Českých aeroliniích společností Travel Service. Podle antimonopolního úřadu spojení nenarušuje hospodářskou soutěž. Souhlas je bez podmínek, uvedl v pondělí v tiskové zprávě mluvčí úřadu Martin Švanda.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Úřad zjistil, že spojení nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže. Rozhodnutí již nabylo právní moci,” uvedl mluvčí ÚOHS.

V rámci povolované transakce navýší společnost Travel Service svůj akciový podíl na základním kapitálu Českých aerolinií a získá možnost tuto společnost výlučně kontrolovat.

Společnost v říjnu oznámila, že se dohodla s Korean Air a státem na odkupu jejich podílů v Českých aeroliniích (ČSA), a bude tak vlastnit 98 procent akcií ČSA. Podle ministerstva financí ale rozhodnutí o převedení 19procentního podílu státu v ČSA definitivně nepadlo, dohoda je předběžná.

Tracel Service vlastnil 34 procent akcií, pokud by podíl státu nezískal, vlastnil by téměř 79 procent akcií. Dvě procenta akcií ČSA zůstávají České pojišťovně.

Firma patří do skupiny Unimex Group miliardáře Jiřího Šimáně. Podíl ve společnosti má čínská CEFC. Travel Service od svého vzniku v roce 1997 výrazně expandoval a působí vedle Česka i na Slovensku, v Maďarsku a Polsku, kde vlastní dceřiné společnosti. Po ukončení provozu Holidays Czech Airlines Travel Service dominuje v charterové přepravě z ČR.

Společnost Travel Service dlouhodobě usilovala o vstup do Českých aerolinií a svůj zájem vyjádřila již v roce 2009 účastí v privatizačním procesu. „Cílem získání majoritního podílu v ČSA je vybudovat silného leteckého dopravce provozujícího flotilu 70 až 80 letadel,“ řekl v říjnu šéf společnosti Travel Service Šimáně.

Reklama

Související články

Travel Service ovládne ČSA

Společnost Travel Service se dohodla s Korean Air a státem na odkupu jejich podílů v Českých aeroliniích (ČSA) a bude tak vlastnit 98 procent akcií ČSA. Podle...

Výběr článků

Načítám