Hlavní obsah

Kupón na pražskou MHD půjde nahrát i na platební kartu

V pražské MHD začne od letošního srpna fungovat takzvaná virtuální karta MHD Lítačka. Cestující si budou moci nově nahrát kupón MHD i na platební kartu. Ve středu to uvedli zástupci městské společnosti Operátor ICT. V budoucnu budou mít cestující k dispozici i aplikaci, jejímž prostřednictvím bude možné zaplatit jízdné. Lítačka nahradila kartu Opencard a nyní ji vlastní 595 000 lidí.

Foto: Petr Horník, Právo

Karta na pražskou MHD Lítačka

Článek

Jízdné bude nově možné nahrát na jakoukoliv platební kartu. Stejně tak chce Operátor ICT, aby to bylo možné také na Inkarty Českých drah nebo ISIC karty. „Budeme zde mít funkční prostředí, které se bude maximálně soustředit na pohodlí cestujících. Navíc odpadne nutnost chodit aktivovat kupón do validátoru,” uvedl ředitel firmy Michal Fišer.

Fyzická karta Lítačka bude fungovat i nadále. Virtuální Lítačka vzniká v rámci nového multikanálového odbavovacího systému, na němž Operátor pracuje. Systém počítá se zachováním dosavadních variant nákupu jízdného včetně klasických papírových kupónů a jízdenek či platby přes SMS.

Aplikace nahradí až polovinu SMS jízdenek

Nová aplikace by měla umožnit nákup jednorázových jízdenek.

„Slibujeme si od ní, že částečně nahradí provoz SMS jízdenek, který je z pohledu nákladů pro město drahý,” deklaroval Fišer.

Operátor ICT očekává, že nahradí zhruba polovinu dnes zasílaných SMS jízdenek. Z nich si bere asi 20 procent provozovatel. V případě aplikace budou náklady podle Operátora ICT v řádu jednotek procent.

Anketa

Je možnost nahrát si kupon MHD na platební kartu dobrý nápad?
Ano
80,6 %
Ne
19,4 %
Celkem hlasovalo 170 čtenářů.

Reklama

Související články

Skupina J&T má podíl v Lítačce

Finanční skupina J&T koupila třetinu společnosti XT-Card, která pro Prahu vyvinula novou kartu na městskou hromadnou dopravu Lítačka. Uvedl to v pátek Český...

Praha už za Lítačku zaplatila 35 miliónů

Za novou tramvajenku Lítačka dala už Praha 35 miliónů korun. Vyplývá to z analýzy prvních nákladů, kterou vedení města předložilo po šesti měsících pilotního...

Výběr článků

Načítám