Hlavní obsah

Platy v automobilce TPCA vzrostou o tisíce

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zaměstnanci automobilky TPCA v Kolíně si na mzdách polepší o více než 16 procent v následujících dvou letech. Nyní se jim výplaty zvyšují pro tento rok o 1750 korun, v příštím roce se zvednou o dalších 1900 korun. Dohodlo se na tom vedení firmy TPCA s odbory. Jejich zástupci spolu podepsali kolektivní dohodu.

Foto: Radek Plavecký

Výroba v automobilce TPCA

Článek

„Součástí dohody mezi TPCA a odbory je také nový příplatek za standardní sobotní výrobní směnu ve výši 800 korun a nový systém firemního bonusu, který bude odstupňován podle pozice zaměstnance,“ uvedl mluvčí TPCA Marek Hovorka, podle nějž průměrná mzda na dělnických pozicích postupně vzroste na 34 500 korun.

Navíc dostávají tarifní zaměstnanci průměrně 4000 korun prostřednictvím benefitů.

„Jsme rádi, že jsme dospěli k dohodě, která našim zaměstnancům přinese zvýšení jejich životní úrovně a zároveň díky dvouletému období trvání kolektivní smlouvy jistotu a stabilitu. Za velmi důležitý bod považuji nalezení rovnováhy mezi životní úrovní zaměstnanců a prosperitou společnosti,“ hodnotil uzavření dohody prezident TPCA Koreatsu Aoki.

Podle odborů se obě strany dohodly také na navýšení 13. platu pro tarifní zaměstnance. „Výsledek vyjednávání je pro obě strany přijatelný. Navýšení, kterého jsme nyní dosáhli, je nejvyšší, nikdy v minulosti se nepodařilo navýšit mzdy o tolik,“ řekl Právu předseda nezávislých odborů v automobilce Petr Bíba.

Z počátku byly podle něj požadavky odborů jiné než představy firmy, proto se jednání protáhlo a trvalo několik měsíců. „Abychom nemuseli přistoupit ke stávce nebo jednání přes zprostředkovatele, byl ze strany firmy zájem se dohodnout. Jsme rádi, že jsme se dohodli, jelikož firma v současné době na tom není nejlíp, co se týče objednávek,“ uvedl odborář Bíba.

Výrobní firma TPCA je společný podnik tří automobilek. V Kolíně sjíždějí z výrobních linek vozy Toyota Aygo, Peugeot 108 a Citroën C1.

Reklama

Související články

Volkswagen bude montovat auta ve Rwandě

Německý automobilový koncern Volkswagen začne montovat tři modely aut ve Rwandě. Vozy budou určeny k prodeji na místním trhu a pro nově zaváděnou službu...

Výběr článků

Načítám