Hlavní obsah

Airbus by mohl přestat vyrábět superjumbo A380

Novinky, tov

Evropský výrobce letadel Airbus by mohl zastavit výrobu obřího letounu A380, pokud nezíská další objednávky od klíčového zákazníka, dubajských aerolinek Emirates. Informovaly o tom servery CNBC a BBC.

Foto: Novinky

Letoun A380 v Praze. Budoucnost jeho výroby závisí na dalších objednávkách od Emirates.

Článek

Airbus odhaduje, že Emirates jsou pravděpodobně jedinými aerolinkami, které by mohly odebírat minimálně šest letadel A380 ročně po dobu osmi až deseti let. Emirates ale objednávku dosud nepodepsaly, což podle manažerů Airbusu znamená, že je výrobní program obřího letadla ohrožen.

„Věřím, že se podaří na obchodě s Emirates dohodnout,“ řekl manažer Airbusu John Leahy.

Projekt letadla A380 se začal připravovat v devadesátých letech s tím, že by mohl být nástupcem konkurenčního Boeingu 747. Letadlo má dvě paluby a vejdou se na něj i bar, obchod nebo kosmetický salón. V uspořádání sedadel, které obvykle používají Emirates, se do něj vejde 615 cestujících.

A380 se začal prodávat v roce 2007 a od té doby Airbus dodal 317 těchto strojů.

Podle čísel zveřejněných v pondělí Airbus v loňském roce sice opět porazil svého rivala Boeing v nových zakázkách, v reálných dodávkách letadel ale šestým rokem za sebou zaostal za Boeingem. Airbus loni dodal zákazníkům 718 letadel, Boeing 763.

Reklama

Výběr článků

Načítám