Hlavní obsah

Ceny v Česku loni rostly nejrychleji za pět let, zdražily hlavně potraviny a služby

Novinky, tov

Spotřebitelské ceny v Česku loni v průměru stouply o 2,5 procenta, což je nejvíc za posledních pět let. Růst táhlo zdražování potravin a nájemného. V prosinci růst cen mírně zpomalil na 2,4 procenta z listopadových 2,6 procenta, informoval ve středu Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná míra inflace v ČR

Článek

„Je to nejvyšší hodnota za posledních pět let. Konkrétně ceny služeb vzrostly o 2,9 procenta a ceny zboží o 2,2 procenta. Vývoj inflace v loňském roce ovlivnil hlavně růst cen potravin, nájemného, pohonných hmot a stravovacích služeb,“ řekla Pavla Šedivá z ČSÚ.

Průměrná roční míra inflace byla vyšší naposledy v roce 2012, a to 3,3 procenta. Některé potraviny, jako například máslo nebo vejce, loni zdražily o desítky procent. Až na konci roku ceny másla o něco klesly, u vajec zdražování zpomalilo až na přelomu roku.

„Největším přispěvatelem do růstu inflace byly v loňském roce potraviny, což je pro domácnosti velmi citlivá položka spotřebního koše. Zde je podle mě nutné hledat důvod toho, proč řada domácností v loňském roce vnímala růst inflace jako rychlejší, než byl ve skutečnosti,” komentoval ekonom společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Odhaduje, že růst spotřebitelských cen se v letošním roce udrží nad dvěma procenty, což bude pro Českou národní banku impuls k dalšímu zvyšování úrokových sazeb.

Reklama

Související články

Zdražování v eurozóně zpomalilo

Meziroční inflace v eurozóně v prosinci klesla na 1,4 procenta z listopadových 1,5 procenta. Vyplývá to z bleskového odhadu evropského statistického úřadu...

Výběr článků

Načítám