Hlavní obsah

Nezaměstnaných v prosinci mírně přibylo

Novinky, bož
Aktualizováno

Nezaměstnanost v prosinci mírně stoupla na 3,8 procenta z listopadových 3,5 procenta. O práci se ucházelo 280 620 lidí. Vyplývá to z údajů, které v úterý zveřejnil Úřad práce ČR. Analytici se shodují, že jde o pravidelný každoroční jev zvaný sezónní nezaměstnanost. I tak zůstává podíl nezaměstnaných jeden z nejnižších v historii.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v Česku

Článek

„Jedná se o pravidelný sezonní jev, který nic nemění na skutečnosti, že se situace na pracovním trhu dále zlepšuje,” uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

„S příchodem zimy postupně končí sezónní práce a do evidence se už hlásí ve větším počtu i lidé, jimž skončily termínované pracovní smlouvy a dohody, nebo například živnostníci, kteří dočasně přerušili svou činnost,“ souhlasí generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

Nejvyšší je nezaměstnanost v Moravskoslezském a Ústeckém kraji. Jde o jediné kraje, kde podíl nezaměstnaných přesahuje pět procent. Naopak nejnižší je nezaměstnanost v Praze (2,3 procenta) a Plzeňském kraji (2,6 procenta).

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v regionech

V prosinci přibylo oproti předchozímu měsíci v evidenci uchazečů o zaměstnání celkem 15 151 lidí. Meziročně však z evidence ubylo více než 100 tisíc lidí.

„Nezaměstnanost během celého loňského roku kopírovala klasickou vývojovou křivku zohledňující sezónní vlivy. Zároveň ale v meziročním srovnání setrvale klesala,” doplnila Sadílková.

Současný vývoj trhu práce je nadále nad očekávání příznivý, což odráží celkově pozitivní vývoj tuzemské ekonomiky
Jakub Seidler, hlavní ekonom ING Bank

Hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler připomíná, že nárůst nezaměstnanosti byl v prosinci 2017 nižší než obvykle. „Podíl nezaměstnaných ve výši 3,8 procenta je tak vůbec nejnižší prosincový údaj v historii časové řady, což ilustruje příznivý vývoj na trhu práce,” upřesnil. Podle něj je současný vývoj trhu práce nadále nad očekávání příznivý.

„Ze strany zaměstnavatelů přetrvává zájem o nové zaměstnance, převážně v technických a dělnických oborech. V nadcházejících měsících bude registrovaná nezaměstnanost pravděpodobně stagnovat, případně mírně vzroste,“ předpokládá šéfka úřadu Sadílková.

Mzdy porostou

Podle Seidlera se přehřátý trh práce se začíná stávat bariérou dalšího růstu ekonomiky. „Pro firmy je stále obtížnější nalézt vhodnou pracovní sílu. Díky tomu očekáváme další tlak na růst mezd, zejména v letošním roce by jejich meziroční dynamika mohla přesáhnout osm procent,” dodal s tím, že se v růstu průměrné mzdy odrazí i schválený růst platů státních zaměstnanců.

Hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda se nicméně domnívá, že rychlý růst mezd neodpovídá produktivitě a je neudržitelný. „Právě nesoulad mezi růstem mezd a růstem produktivity se dříve či později stane zdrojem cyklického útlumu tuzemské ekonomiky,” varuje.

Svá data o nezaměstnanosti zveřejnil v úterý i Český statistický úřad (ČSÚ). Na rozdíl od ÚP zveřejnil čísla ještě za listopad. Míra nezaměstnanosti v předposledním měsíci loňského roku podle ČSÚ klesla na 2,5 procenta z říjnových 2,7 procenta. ÚP i ČSÚ se shodují, že v listopadu byla nezaměstnanost v Česku na historickém minimu.

Rozdílná metodika statistických úřadů a úřadů práce
Úřad práce ČR uvádí počet nezaměstnaných registrovaných na úřadu a porovnává ho s počtem všech lidí ve věku mezi 15 a 64 lety, kteří žijí na daném území. Jde o rozdílnou metodiku, než používají statistické úřady – ČSÚ a Eurostat.ČSÚ na základě vlastního šetření prováděného v domácnostech měří takzvanou obecnou míru nezaměstnanosti podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO). Výsledek se týká lidí ve věku mezi 15 a 64 lety a počítá se jako poměr nezaměstnaných a ekonomicky aktivních.Statistické šetření umožňuje podchytit i velkou skupinu lidí bez práce, kteří si práci nehledají, neboť často nevěří, že by ji mohli nalézt.Eurostat vychází ze stejné metodiky jako ČSÚ, jehož údajů využívá. Rozdíl mezi jejich čísly spočívá ve zvolené věkové kategorii. Eurostat totiž porovnává nezaměstnanost lidí ve věku mezi 15 a 74 lety.

Reklama

Související články

Starší lidé si více váží své práce

Rekordně nízká nezaměstnanost dočasně zastínila jeden z problémů současného trhu práce – velký počet nezaměstnaných ve věkové kategorii 50 a více let. Komunita...

Výběr článků

Načítám