Hlavní obsah

Francouzská prokuratura vyšetřuje Apple. Kvůli zpomalování iPhonů

Novinky, mif

Dalším problémům čelí společnost Apple kvůli úmyslnému zpomalování chytrých telefonů iPhone. Po hromadné žalobě v USA si americký podnik vzala na mušku francouzská prokuratura, která jej začala ze stejných důvodů vyšetřovat. Ve Francii totiž pro výrobce platí zákon zamezující „plánovanému zastarávání“ elektronických přístrojů.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Kauza okolo zpomalujících se iPhonů vypukla krátce před koncem loňského roku. Testy ukázaly, že kvůli starší baterii může výkon klesnout klidně až o 40 %. To potvrdili nakonec i zástupci společnosti Apple.

Podle amerického počítačového gigantu je to však vlastnost, která byla implementována do telefonů záměrně. Operační systém totiž dokáže sám vyhodnotit stav akumulátoru a snaží se zabránit neočekávaným vypnutím. Proto v případech, kdy není baterie již ve stoprocentní kondici, sníží výkon natolik, aby „uživatel nebyl omezován v práci“.

Za omezení se však v tomto případě považuje pouze nahodilé vypnutí telefonu, nikoli ztráta výkonu, na kterou začali uživatelé poukazovat po zveřejnění celého příběhu.

Zástupci Applu si nicméně stojí za tím, že tato funkce je skutečně užitečná a v konečném důsledku pro zákazníky prospěšná. Proto společnost hodlá podobným způsobem zpomalovat i všechny další iPhony v budoucnu.

Pokuta se vyměřuje podle tržeb

A právě to se evidentně nelíbí francouzské prokuratuře. Podle tamních zákonů hrozí americkému počítačovému gigantu, pokud mu bude úmysl prokázán, pokuta ve výši až pěti procent ročních tržeb, uvedla agentura Reuters.

Apple již čelí kvůli zpomalování iPhonů žalobám v USA. [celá zpráva]

Podnik na vlnu kritiky reagoval snížením ceny výměny baterií v autorizovaných servisech. A to platí i v Česku. Zatímco ještě před koncem loňského roku za výměnu akumulátoru zájemci zaplatili více než tři tisíce korun, letos je to pouze 1060 Kč. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám