Hlavní obsah

České akcie letos posílily o 17 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Akcie na pražské burze letos stouply podle indexu PX o 17 procent. Ten rostl nejvíce od roku 2009. Pražská burza se během roku dostala na šestiletá maxima. Mezi nejziskovější patřily akcie Fortuny a Unipetrolu, které zdvojnásobily svou hodnotu.

Foto: Novinky

Akcie na pražské burze letos stouply podle indexu PX o 17 procent.

Článek

Pokles nezaznamenala žádná akcie. Loni klesly akcie o čtyři procenta, předloni ztratily podle PX jedno procento. „Index PX se letos dostal na nejsilnější hodnotu od srpna 2011, během roku se zhodnotil o 17 procent,” uvedl ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

Vedle konkrétních důvodů jednotlivých titulů k posílení českých akcií přispěl i silný růst tuzemské ekonomiky, posílení sousedního Německa a eurozóny jako celku, pokračování solidního růstu USA a také růst světových akciových trhů.

„Pro pražskou burzu letos platí to samé, co pro světové akcie. Má za sebou nad očekávání dobrý rok,” shrnul Kovanda. Analytik BH Securities Martin Vlček doplnil, že index pražské burzy je hodně závislý na výkonu několika akcií, které na něm mají největší podíl. Jde o akcie energetického gigantu ČEZ a finanční tituly jako Komerční banka, Erste Bank, Vienna Insurance Group a nově i Moneta Money Bank.

V rámci indexu PX letos nejvíc zhodnotily akcie Fortuny o 109 procent a Unipetrolu o 105 procent. Relativně nejméně se zhodnotily akcie Komerční banky o 3,6 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám