Hlavní obsah

PKN Orlen odkupuje akcie Unipetrolu, chce zvýšit svou většinu

Aktualizováno

Polská společnost PKN Orlen chce odkoupit akcie Unipetrolu, nabízí 380 korun za akcii. Nyní v petrochemickém holdingu vlastní téměř 63 procent, plánuje svůj podíl zvýšit na aspoň 90 procent. Ve středu to sdělil Unipetrol, PKN Orlen ho podle tiskové zprávy o svém záměru informoval v úterý. Druhým největším akcionářem Unipetrolu je česko-slovenská investiční skupina J&T.

Foto: Unipetrol

Unipetrol

Článek

"Představenstvo (Unipetrolu) zpracuje stanovisko k návrhu ve lhůtě pěti pracovních dnů od obdržení nabídkového dokumentu," uvedla firma. Období pro přijetí nabídek na odkup akcií začíná 28. prosince a končí 30. ledna. Vypořádání transakce je plánované na 23. února příštího roku. PKN Orlen si vyhradil právo vzdát se dosažení 90procentního podílu, uvedl Unipetrol.

Na pražské burze se nyní akcie Unipetrolu obchodují za 364,90 koruny. Před rokem byla cena zhruba poloviční.

Polský server Puls Biznesu v červnu uvedl, že PKN Orlen by rád převzal podíl J, aby v Unipetrolu ukončil spory. Ty se projevily třeba na červnové valné hromadě, kterou do nočních hodin protáhlo zodpovídání nejrůznějších otázek, které minoritní akcionáři pokládali vedení firmy.

Unipetrol je součástí polské skupiny PKN Orlen od roku 2005. J stojí za firmou Paulinino Limited, která v Unipetrolu vlastní zhruba 20 procent. Paulinino Limited vedení Unipetrolu kritizuje mimo jiné v otázce koupě neratovické společnosti Spolana.

Unipetrol loni zvýšil čistý zisk téměř o miliardu na rekordních 7,98 miliardy korun. Tržby činily 87,8 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám