Hlavní obsah

Digitální platformy jsou levnější a rychlejší než klasické taxi, ukázal průzkum

Novinky, bož

Ze srovnání taxislužeb a platforem smluvní přepravy vychází v Praze nejlépe služba Uber Pop a v Bratislavě pak Hopin a Taxify. Vyplynulo to z výsledků průzkumu, jež v úterý zveřejnilo Spotřebitelské fórum. U jedné z testovaných taxi služeb byl opakovaný problém s vrácením ztracených věcí.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Ze srovnání taxi služeb a platforem smluvní přepravy vychází v Praze nejlépe služba Uber Pop a v Bratislavě pak Hopin a Taxify.

Článek

Průzkum hodnotil v Praze i Bratislavě mobilní platformy Uber, Liftago, Taxify a Hopin. Společně s nimi testoval v Praze taxi služby AAA Taxi a Profi Taxi, v Bratislavě pak Fun Taxi a Easy Taxi.

Jako nejrychlejší v Praze vyšel z průzkumu Uber Pop, který stihne 24kilometrovou trasu v průměru za 64 minut. Druhé Liftago na stejně dlouhou trasu potřebuje 67 minut a třetí AAA Taxi 68 minut. V Bratislavě byl nejrychlejší Hopin s časem dojezdu 46 minut na necelých 21 kilometrů.

V Praze nejvýhodnější Uber, v Bratislavě Taxify

Ze srovnání cen v Praze vyšly nejlépe platformy Uber Pop a Taxify, která nabídla prodlouženou 20procentní slevu. V průměru vyšla cena jízdy u obou platforem na 470 korun. U klasických taxislužeb ceny rostly až k 719 korunám. S využitím slevových akcí u Profi Taxi dosahovala služba v Praze srovnatelných či nižších cen jako Hopin a Liftago.

V Bratislavě bylo z hlediska ceny pro cestující nejvýhodnější Taxify s cenou v přepočtu 332 korun, k čemuž opět přispěla akční sleva, tentokrát 30procentní. Druhý nejlevnější pak byl Uber Pop.

Bezchybný odhad avizovaných cen dodržel v Praze Uber Pop, v Bratislavě rovněž Uber Pop, ale i Easy Taxi v Bratislavě. U ostatních platforem a služeb se cena proti odhadům lišila o sedm a více korun. U pražského Profi Taxi to bylo až o 221 korun méně, než udávala webová aplikace.

Ztracené věci se nevrátily jen u AAA

Spotřebitelské fórum zkoumalo, jak služby obstojí při žádosti o navrácení ztracených věcí. U každé služby tento aspekt testovalo dvakrát. Téměř všechny taxi služby i platformy obstály. Pouze u AAA Taxi se ztracené věci nevrátily ani v jednom z případů.

Z hodnocení čistoty vozu vyšly v Praze nejlépe Taxify a Hopin, na dobré úrovni bylo i Profi Taxi. Ostatní služby měly buď na jedné trase hůře uklizené vozidlo, nebo několik drobnějších závad na více trasách. V Bratislavě v otázce čistoty nejlépe obstály s Uber Pop, Fun Taxi a Easy Taxi.

Fórum provedlo po Praze celkem 24 testovacích jízd (pro každou ze šesti testovaných služeb čtyři jízdy – dvě noční a dvě denní), stejný počet jízd v Bratislavě zajistila partnerská organizace Asociácia spotrebiteľov v Slovenskej republike. Jízdy probíhaly vždy v tu samou chvíli na totožné trase.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám