Hlavní obsah

Nezaměstnanost na Slovensku klesla na historické minimum

– Bratislava
Právo, ČTK, ivi (Bratislava)

Nezaměstnanost na Slovensku klesla v říjnu na 6,14 procenta a v novodobé historii dosáhla historického minima. V pondělí o tom informovalo slovenské Ústředí práce, sociálních věcí a rodiny. V Česku nezaměstnanost podle Úřadu práce ČR v říjnu klesla na 3,6 procenta.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nezaměstnanost na Slovensku klesla v říjnu na 6,14 procenta a v novodobé historii dosáhla historického minima.

Článek

Počet nezaměstnaných v zemi nepřetržitě klesá od léta minulého roku. Počet těch, kteří mohli okamžitě nastoupit do práce, se na pětimiliónovém Slovensku v říjnu proti předchozímu měsíci snížil o více než 7700 lidí na 167 278.

„Zdá se, že pokud tento trend bude pokračovat, překonáme hranici, která je pro nás magická, a to je šest procent,“ řekl na tiskové konferenci k vývoji nezaměstnanosti premiér Robert Fico (Směr-sociální demokracie).

Nedostatek pracovníků

Slovenští zaměstnavatelé již delší dobu upozorňují na nedostatek kvalifikované pracovní síly a nové zaměstnance hledají i v zahraničí. V říjnu pracovalo na Slovensku téměř 48 tisíc cizinců a slovenské úřady práce evidovaly přes 75 tisíc volných pracovních míst.

„Dostáváme se do situace, kdy hlavním problémem už není vytváření pracovních míst, ale uspokojování potřeb zaměstnavatelů ohledně kvalifikované pracovní síly,“ řekl ministr sociálních věcí Ján Richter.

Velké rozdíly mezi regiony

Na Slovensku přetrvávají regionální rozdíly v míře nezaměstnanosti, ale v žádném ze 79 okresů již nezaměstnanost nepřesahuje 20 procent. Podle předsedkyně Slovenské sítě proti chudobě Anny Galovičové je v zemi nadále ohroženo chudobou 12,6 procenta obyvatel, což je asi 640 tisíc lidí.

Jsou mezi nimi nezaměstnaní, ale také rodiny s dvěma a více dětmi, ale také pracující žijící od výplaty k výplatě. „Je potřeba investovat do sociálního ochranného systému,“ konstatovala Galovičová. „Celková nezaměstnanost se sice snižuje, ale dlouhodobě nezaměstnaných je stále téměř 300 tisíc lidí,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám