Hlavní obsah

Insolvenční zákon se měnit nebude, rozhodl Ústavní soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návrh na zrušení části insolvenčního zákona, tak aby jednotlivým věřitelům umožňoval odporovat právním úkonům dlužníka, ve středu odmítl Ústavní soud (ÚS). Tato pravomoc má i nadále zůstat pouze insolvenčnímu správci.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Článek

Stížnost podala společnost Bourke Trust, která se dříve jmenovala Pyrghos Lefkos a patřila k největším věřitelům prostějovského Oděvního podniku, který skončil v konkurzu. Žalobou se domáhala určení, že ústní dohoda z let 2009 a 2010 mezi Oděvním podnikem a Českou spořitelnou jako dalším velkým věřitelem je neúčinná. Dohoda se týkala konkrétní transakce na finančním trhu.

Krajský soud v Brně odpůrčí žalobu odmítl a poukázal na to, že podle insolvenčního zákona ji může podat jen insolvenční správce. Rozhodnutí potvrdil Vrchní soud v Olomouci a poté i Nejvyšší soud.

Firma v ústavní stížnosti konstatovala, že nemá žádný nástroj, jak insolvenčního správce donutit k podání odpůrčí žaloby. Cestu přes věřitelský výbor nepokládala za dostatečně efektivní. Ústavní soud ale nenašel důvod ke škrtům v zákoně. Konstatoval, že podobnou právní úpravu mají i další evropské země.

Oděvní podnik požádal o vyhlášení insolvence v lednu 2010, důvodem byly nahromaděné dluhy. Soud nejprve v březnu 2010 souhlasil s reorganizací, podnik ale neměl dostatek peněz a plán vzdal. V květnu 2010 byl vyhlášen konkurz, který byl následně zrušen kvůli žalobě České spořitelny, která se nedostala do věřitelského výboru. Podruhé byl konkurz na firmu vyhlášen v květnu 2011, poté začal rozprodej jejího majetku, včetně ochranných známek.

Reklama

Výběr článků

Načítám