Hlavní obsah

Růst české ekonomiky nabírá na síle, zrychlil na pět procent

Novinky, bož
Aktualizováno

Český hrubý domácí produkt (HDP) ve třetím čtvrtletí zrychlil meziroční růst na pět procent ze 4,7 procenta ve druhém čtvrtletí. Oproti druhému čtvrtletí pak HDP vzrostl o půl procenta, na která zpomalil z předchozích 2,5 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu, který v úterý zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Hrubý domácí produkt ČR

Článek

Na růstu domácí poptávky se podílela stabilně rostoucí spotřeba domácností a pokračující růst investičních výdajů, uvedl ČSÚ. Dařilo se průmyslu, ale i službám a dalším odvětvím hospodářství.

„Odhad potvrzuje, že vývoj ekonomiky zůstává nadále příznivý, což by mělo pokračovat i v následujícím období. A to jednak z titulu příznivé spotřeby domácností tažené růstem mezd, ale také obnovenou investiční aktivitou a zahraniční poptávkou, zejména z Německa,” uvedl hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

„Tamní ekonomika ve 3. čtvrtletí mezikvartálně zrychlila o 0,8 procenta, meziročně pak o 2,8 procenta, což představuje nejvyšší meziroční růst za posledních šest let. Dnešní hodnota HDP tak nemění nic na pokračujícím pozitivním výhledu na tuzemskou ekonomiku a potřebě nadále utahovat měnové podmínky ze strany ČNB,” dodal.

Za mezičtvrtletním zpomalením dovolené v automobilkách

I když meziroční růst ekonomiky zrychlil, mezičtvrtletní růst o něco zpomalil. Za tímto zpomalením podle ekonoma Komerční banky Viktora Zeisela stojí letní prázdniny. „Automobilový průmysl si totiž v létě vybírá celozávodní dovolené,“ připomněl.

Právě podíl automobilového průmyslu na celkové výrobě podle Zeisela stále roste. Dovolené v automobilkách pak stále více ovlivňují i dodavatele, což vede k tomu, že se zvětšuje i pravidelné letní zpomalení ekonomiky. „Stále se však jedná pouze o sezónnost a tak z dnešního mírně horšího čísla neděláme velké závěry,“ zdůraznil ekonom.

Reklama

Výběr článků

Načítám