Hlavní obsah

Japonci chtějí koupit podíl v Uberu za miliardy dolarů

Novinky, tov

Konsorcium v čele s japonskou telekomunikační firmou SoftBank Group a s americkou Dragoneer Investment Group hodlá investovat až deset miliard dolarů (219 miliard korun) dolarů do americké alternativní taxislužby Uber. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Shizuo Kambayashi, ČTK/AP

Japonská telekomunikační firma SoftBank investuje miliardy dolarů do alternativní taxislužby Uber

Článek

Konsorcium hodlá do nových akcií Uberu investovat zhruba jednu miliardu dolarů a od stávajících investorů koupit 14 procent akcií až za devět miliard USD. Dohoda zahrnuje i změny ve vedení firmy.

Podle BBC SoftBank investici zatím oficiálně nepotvrdila, podle zdrojů uvnitř firmy ale má k obchodu dojít v nejbližších týdnech. Šéf obří japonské telekomunikační a technologické firmy Masayoshi Son minulý týden prohlásil, že Uber sice řeší „manažerské problémy”, ale i přesto je přesvědčen, že je to „dobrá firma”.

Uber je nyní ceněn na 68,5 miliardy dolarů (1,5 biliónu korun). Investice by mu měla pomoci proti sílící konkurenci amerického rivala Lyft, napsal server Los Angeles Times.

O japonské investici Uber jednal od října. Rozhodnutí ale bylo odloženo kvůli právnímu sporu mezi jedním z původních investorů Uberu Benchmark Capital a spoluzakladatelem firmy Travisem Kalanickem, který byl v červnu donucen odejít z funkce generálního ředitele. Benchmark Kalanicka vinila, že zadržoval důležité informace získané z představenstva a že se snaží udržet si moc ve firmě i po rezignaci.

Kalanick, který je stále jedním z největších akcionářů Uberu, v neděli dospěl se společností Benchmark ke konsensu. Investici tak dali zelenou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám