Hlavní obsah

Brusel zlepšil ekonomickou prognózu EU. V Česku očekává růst o 4,3 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská komise (EK) zlepšila výhled vývoje ekonomiky Evropské unie. Ve své podzimní makroekonomické předpovědi uvedla, že letošní růst hrubého domácího produktu (HDP) dosáhne 2,3 procenta, zatímco na jaře počítala s růstem o 1,9 procenta. Růst HDP Česka odhaduje Brusel na 4,3 procenta, na jaře počítal jen s 2,6 procenta.

Foto: Yves Herman, Reuters

Eurokomisař pro hospodářské a finanční záležitosti, daně a cla Pierre Moscovici

Článek

Výhled pro jednotlivé země EK zveřejnila na svém webu. Nejrychleji ze zemí EU má letos růst ekonomika Rumunska, téměř o šest procent.

Pro eurozónu očekává podzimní prognóza růst o 2,2 procenta, což by bylo nejrychlejší tempo za poslední desetiletí. V jarní prognóze zveřejněné v květnu komise pro eurozónu čekala růst o 1,6 procenta.

„Jsou to na mnoha frontách dobré zprávy. Vznikají nová pracovní místa, rostou investice a zlepšují se veřejné finance,“ míní evropský komisař pro hospodářské a finanční záležitosti, daně a cla Pierre Moscovici.

Je ale podle něj třeba, aby členské země EU ve svém úsilí o zlepšení situace nepolevovaly a také dokázaly zajistit, že z růstu hospodářství budou mít prospěch všichni občané. Rizika podle Moscoviciho dále představuje vysoká míra zadlužení a nízký růst mezd.

Nezaměstnanost klesá

Nynější předpověď nabízí i výhled na rok 2018, kdy komise pro eurozónu i celou EU předpokládá růst o 2,1 procenta. V roce 2019 to má být shodně 1,9 procenta.

Růst české ekonomiky podle odhadů EK příští rok zpomalí na tři procenta a v roce 2019 na 2,9 procenta. Prognóza je mírně horší než výhled ČNB, která počítá letos s růstem HDP Česka o 4,5 procenta a příští rok o 3,4 procenta. [celá zpráva]

Míru nezaměstnanosti na letošní rok v EU prognóza uvádí ve výši 7,8 procenta, na rok příští 7,3 procenta a v roce 2019 přesně sedm procent. Pro Česko odhaduje míru nezaměstnanosti letos ve výši tří procent a další dva roky na 2,9 procenta. Česko má nejnižší nezaměstnanost v EU – například v Německu má být letos 3,7 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám