Hlavní obsah

Soud prodloužil kladenské Poldi lhůtu pro reorganizaci. Firmě hrozí konkurz

Krajský soud v Praze dal v pondělí kladenské huti Poldi, která se dlouhodobě potýká s dluhy, další lhůtu pro splnění reorganizace. Společnosti jinak hrozí konkurz.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Poldi Kladno

Článek

Už nyní jsou splněny podle soudkyně Jitky Sobkové zákonné podmínky pro vyhlášení konkurzu. Kvůli zájmům věřitelů, kteří při úspěšné reorganizaci získají více peněz, ale soud lhůtu prodloužil zhruba o měsíc na 11. prosince, kdy bude znovu o konkurzu rozhodovat.

Výroba v Poldi už několik měsíců stojí, podnik dluží zaměstnancům mzdy. Podle reorganizačního plánu měla společnost, která nyní zaměstnává zhruba 150 lidí, splatit pohledávky, které vznikly v době, než se dostala do úpadku. Reorganizaci povolil soud na jaře.

Neplní podmínky

Podle aktuální zprávy insolvenčního správce ale společnost nepostupuje podle schváleného plánu a neplní jeho podmínky.

„Konkurz už mohl být vyhlášen dnes. Takové rozhodnutí by bylo velmi dobře obhajitelné,” uvedla v pondělí soudkyně. S insolvenčním správcem se však shodli na tom, že je třeba v zájmu věřitelů i zaměstnanců vyčerpat všechny možnosti.

Na dalším jednání musejí zástupci Poldi prokázat, že reorganizační plán jistě splní. V týdnu od 20. listopadu mají být završena jednání s investorem a výsledkem by měla být úvěrová smlouva, na jejímž základě by měl investor v krátké lhůtě, zhruba za týden, poskytnout Poldi peníze na splacení dluhů podle reorganizačního plánu.

Podnik dluží věřitelům kolem 200 miliónů korun. Společnost je zadlužená už několik let, její vedení jedná o vstupu nového investora už od léta, dohoda ale podepsána nebyla. „Jednání se oproti předpokladům protáhla,“ uvedl u soudu právní zástupce Poldi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám