Hlavní obsah

Vichřice způsobila na železnici škody za jedenáct miliónů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) vyčíslila škodu na železničních tratích po nedělní vichřici Herwart na 10,8 miliónu korun. Vítr ničil především trakční vedení. V částce jsou započteny i náklady na zásah drážních záchranářů a na odklízení spadlých stromů. Nejsou v ní zahrnuty škody jednotlivých dopravců na vlacích. Ve čtvrtek to uvedla mluvčí SŽDC Kateřina Šubová.

Foto: Václav Koblenc, ČTK

Silničáři odstraňovali u Nové Vsi na Českobudějovicku škody po vichřici, která se prohnala Jihočeským krajem. Značné škody způsobila také na železnici.

Článek

Největší počet mimořádných událostí v souvislosti s nedělní vichřicí zaznamenali železničáři na Vysočině, v severních a v jižních Čechách. Ani Morava ale nezůstala ušetřena komplikací, dodala Šubová. Celkem zaměstnanci správy železnic odstranili z kolejiště na dvě stovky spadlých stromů, některé z nich pádem poškodily elektrické vedení.

Nejhorší situace panovala na železnici v pondělí ráno, kdy v jeden okamžik bylo mimo provoz téměř 30 železničních tratí. Hlavní tratě se podařilo zprovoznit do pondělní páté hodiny ranní.

Vichřice Herwart způsobila na železnici největší komplikace po ledovkové kalamitě z prosince 2014. Ta zastavila na tratích na 120 vlaků, ve kterých uvázlo zhruba 20 tisíc cestujících. České dráhy tehdy uvedly, že je námraza, kvůli které nejezdily elektrické lokomotivy, vyšla na zhruba 18 miliónů korun. Z toho jen 15 miliónů korun představovaly ušlé tržby a kompenzace cestujícím. Náklady na kompenzace cestujícím za nedávnou vichřici dosud dopravce nevyčíslil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám