Hlavní obsah

Před 50 lety vznikl Crystalex. Skleničky z Nového Boru má téměř každá domácnost

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeho výstavba postavila na hlavu všechny možné dobové rekordy. A zcela zásadně proměnila život v malém městě na severu Čech. V Novém Boru vyrostl v letech 1965 až 1967 tehdy největší sklářský podnik v Československu - Crystalex. Z městečka o necelých sedmi tisících obyvatelích bylo rázem město téměř o polovinu větší.

Foto: Sklářské muzeum Nový Bor

Automatická linka na skleničky zvaná Link už funguje v Crystalexu už od roku 1972.

Článek

Crystalex Nový Bor, jehož nápojové soubory Diana nebo Claudie byly a mnohdy ještě jsou samozřejmou výbavou téměř každé restaurace či domácnosti, byl slavnostně otevřen 28. října 1967. V těchto dnech slaví 50 let existence.

„Společnost Crystalex je fenoménem našeho města. Její kombinát vznikl v době a za podmínek, které se již pravděpodobně nebudou opakovat,“ popsala Eliška Vavříčková, kurátorka výstavy, která k 50 letům Crystalexu probíhala ve Sklářském muzeu v Novém Boru.

Foto: Sklářské muzeum Nový Bor

Na základní kámen nové fabriky poklepává v roce 1965 ředitel národního podniku Borocrystal Zdeněk Žíla, vlevo přihlíží ministryně průmyslu Božena Machačová - Dostálová.

Sklářství má ve městě a jeho okolí dlouhou tradici. Sklárny se tu rozvíjely už od 18. století. Po roce 1945 ale nastaly zásadní změny. Většina původního německého obyvatelstva skončila v odsunu a všechny sklárny byly znárodněny. A národní podnik Borocrystal, jak se předchůdce Crystalexu jmenoval, potřeboval mít fabriku.

Foto: Sklářské muzeum Nový Bor

Areál Crystalexu Nový Bor v sedmdesátých letech.

Její výstavba byla do celonárodního plánu zařazena v roce 1964. A z kraje dalšího roku dostala československá vláda výhodnou nabídku od stavební organizace Union Engineering z jugoslávského Bělehradu. Ještě téhož roku přijely do Nového Boru desítky a později až stovky jugoslávských dělníků a výstavba kombinátu začala.

Foto: Michael Polák, Právo

Skleničky Claudia z roku 1974 patří k nejprodávanějším souborům v celosvětovém měřítku.

„Staň se základem nejen nového závodu, ale také základem kvalitní práce, spokojenosti a štěstí pracujících,“ popřála při poklepání základního kamene 20. srpna 1965 ministryně průmyslu Božena Machačová - Dostálová.

Jugoslávští dělníci se činili. Už v roce 1966 byla hotová administrativní část areálu a o další rok později 28. října 1967 byl kombinát slavnostně otevřen. „V předvečer oslav zazněla v divadle opera Má vlast a také písně jugoslávských hostů. V den výročí vzniku Československé republiky byl kombinát za ohromného zájmu veřejnosti otevřen. Před nově vzniklou budovou bylo postaveno pódium pro význačné hosty a slavnostnímu otevření přihlížely davy lidí,“ popsala Eliška Vavříčková.

Foto: Sklářské muzeum Nový Bor

Malování skla probíhá i dnes ručně. Na archivím snímku malíř skla Jan Winkler.

Součástí ceremoniálu byl také bohatý kulturní a sportovní program - přelet tryskového letadla, šermířské vystoupení, fotbalový zápas Sparty s Libercem, seskok parašutistů i mohutný ohňostroj.

Fabrika měla od počátku velký odbyt na světovém trhu a aby ho udržela, bylo jasné, že musí výrobu automatizovat. Už v roce 1972 proto otevřela první automatickou linku na skleničky. A výroba se postupně zcela automatizovala, ručně už se v dnešním Crystalexu sklo nevyrábí.

Foto: Michael Polák, Právo

Současná produkce Crystalexu obnoveného po roce 2010. Foto PRÁVO - Michael Polák

Crystalex existuje a vyrábí dodnes. Slavná tradice se zadrhla pouze v roce 2009, kdy Crystalex v důsledku celosvětové krize a zřejmě i špatného hospodaření skončil v insolvenci a výroba se zcela zastavila. Sklářský obr ale rychle vstal z popela.

Fabriku ještě v roce 2009 koupila slovenská sklářská skupina CBS a výroba se v lednu 2010 obnovila. Pod názvem Crystalex CZ se dál úspěšně rozvíjí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám