Hlavní obsah

Výrobce hraček Mattel se propadl do ztráty. Firma musí šetřit

Americký výrobce hraček Mattel se ve třetím čtvrtletí propadl do ztráty 603,3 miliónu dolarů (13,3 miliardy korun) ve srovnání se ziskem 236,3 miliónu dolarů ve stejném období loni. Tržby výrobce panenek Barbie nebo autíček Hot Wheels zasáhl bankrot velkého amerického hračkářství Toys R Us, který byl jejich důležitým prodejcem.

Foto: Mike Blake, Reuters

Článek

Firma Mattel současně s oznámením výsledků uvedla, že hodlá v příštích dvou letech snížit náklady o 650 miliónů dolarů a od čtvrtého čtvrtletí přestane vyplácet dividendu.

Ztráta na akcii činila 1,75 dolaru. Analytici dotazovaní agenturou Thomson Reuters čekali v průměru naopak zisk 55 centů na akcii. Bez mimořádných nákladů zisk činil devět centů na akcii.

Tržby se snížily o 13 procent na 1,56 miliardy USD a rovněž zaostaly za očekáváním. Tržby divize hraček pro chlapce a děvčata, která zahrnuje značky Barbie či Hot Wheels, se snížily o devět procent na 967 miliónů USD. Tržby značky Barbie klesly o šest procent. Tržby divize hraček pro nejmenší Fisher-Price se propadly o 15 procent na 561,6 miliónu USD.

Jak uvedl server CNBC, na tržby společnosti Mattel dopadl bankrot hračkářství Toys R Us. Šlo totiž o důležitého prodejce hraček různých výrobců. Konkrétně Mattel prostřednictvím Toys R Us v minulém roce prodal 11 procent hraček.

Toys R Us požádalo o ochranu před věřiteli v září. Firma však současně uvedla, že plánuje pokračovat nadále ve svém podnikání a pracovat s dodavateli. Řada výrobců ale v čase okolo vyhlášení bankrotu dodávky hraček zastavila nebo omezila kvůli obavám, zda bude schopen platit.

Reklama

Výběr článků

Načítám