Hlavní obsah

Neplacené úseky dálnic se rozrostou na víc než 180 kilometrů

Novinky, tov

Bez dálniční známky budou moci řidiči od nového roku na dalších 40 kilometrů dálnic. O rozšíření úseků na dohromady víc než 180 kilometrů rozhodlo ministerstvo dopravy. Bez poplatků budou například obchvaty Otrokovic, Veselí nad Lužnicí, ale také dálnice z Chebu do Karlových Varů, informovalo v pátek ministerstvo.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ilustrační foto

Článek

Resort se rozhodl vyhovět požadavkům celkem pěti krajů. „Starostové měst, skrze které projíždí stovky až tisíce aut denně, které mohou využívat dálnici, mě opakovaně žádali o výjimku ze zpoplatnění. Kde to dopravně dává smysl, jsme se rozhodli těmto žádostem vyhovět. Od příštího roku si tedy oddychnou obyvatelé dotčených měst, ale i řidiči, kteří mohou využít bezpečnější dálnici,“ řekl ministr dopravy Dan Ťok.

Známka nebude potřeba na D3 kolem Veselí nad Lužnicí, na D6 mezi Chebem a Karlovými Vary, na D55 kolem Otrokovic, bez poplatku bude nově také D52 u Pohořelic nebo část dálnice D46 u Hněvotína, což umožní bezplatné využití obchvatu Olomouce na dálnici D35.

Foto: Ministerstvo dopravy

Úseky dálnic vyjmuté ze zpoplatnění v roce 2018

Ministerstvo tak navazuje na své rozhodnutí z minulých let, kdy ze zpoplatnění vyjmulo 145 kilometrů dálnic, které vedly nedaleko měst. Osvobozeny od poplatku již byly úseky na D1 kolem Brna, nebo na dálnici D3 kolem Tábora, D6 u Chebu a D10 kolem Mladé Boleslavi. V další vlně se výjimek dočkaly také vjezdy do Prahy pro obyvatele okolních obcí kolem Prahy, šlo o úseky na D6, D7, D10 a D11.

Mezi obchvaty měst a znepoplatnění byl zařazen také Beroun a Králův Dvůr na D5, stejně je bez poplatku dálnice D5 kolem Plzně nebo kolem Ústí nad Labem na D8. Další podobný úsek je u Olomouce na dálnici D35 nebo D46 kolem Prostějova.

Výběr peněz za dálniční známky roste

„V prodeji dálničních známek se tyto změny neprojevily, naopak jejich prodej každým rokem stoupá. Loni se vybralo 3,6 miliardy korun, což bylo o 170 miliónů korun víc než v roce 2015 a o 300 miliónů víc než v roce 2014,“ dodal Ťok.

V roce 2014, kdy nebyl ze zpoplatnění vyjmut žádný úsek, se prodalo 4,7 miliónu kusů dálničních známek, v roce 2016 to bylo téměř o šest set tisíc kusů víc.

Prodej ročních dálničních známek pro rok 2018 hmotnostní kategorie do 3,5 tuny začne nejpozději k 1. prosinci. Kupóny s dobou platnosti na jeden měsíc nebo deset dnů vstoupí do prodeje s novým rokem. Ceny zůstávají stejné jako letos. Roční dálniční známka stojí 1500 korun, cena měsíčního kupónu činí 440 korun a cena desetidenního je 310 korun.

Reklama

Související články

Dálnice D4 je o pět kilometrů delší

Dálnice z Prahy na Příbram, označená jako D4 a směřující dál na jih na Strakonice, je o necelých pět kilometrů delší. Ve středu odpoledne řidiči poprvé projeli...

Výběr článků

Načítám