Hlavní obsah

Dvojí kvalita potravin: Sobotka volá po revizi směrnice EU

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Řešení dvojí kvality zboží si podle českého premiéra Bohuslava Sobotky vyžaduje revizi unijní směrnice o nekalých obchodních praktikách. Řekl to na úvod pátečního spotřebitelského summitu, který se z iniciativy České republiky a Slovenska koná v Bratislavě.

Foto: Martin Mikula, ČTK

Zleva český předseda vlády Bohuslav Sobotka, slovenský premiér Robert Fico a eurokomisařka Věra Jourová na schůzce zástupců členských zemí EU, Evropské komise, Evropského parlamentu a spotřebitelských sdružení k dvojí kvalitě potravin v Bratislavě

Článek

Současná podoba směrnice podle Sobotky neumožňuje dostatečný postih nekalého jednání. „Tato otázka (dvojí kvality) byla dlouho neprávem upozaďována a v některých případech byla samotná existence tohoto fenoménu v rámci Evropské unie popírána,“ řekl Sobotka. Zdůraznil, že v České republice se uskutečnilo několik analýz a srovnávacích testů.

„Jejich výsledky jednoznačně ukázaly, o jak zásadní problém se jedná. Výsledky ukázaly, že nejde o nahodilý jev, ale o široce rozšířenou praxi. Taková praxe dělá z některých Evropanů občany druhé kategorie. Důsledkem toho je poškození obrazu Evropské unie v našich zemích,“ dodal předseda české vlády.

Eurokomisařka Věra Jourová, která má na starost právě ochranu spotřebitelů, ale prohlásila, že problém dvojí kvality zboží lze potírat už stávající směrnicí o nekalých obchodních praktikách.

Problém dvojí kvality se podle ní týká důvěry občanů ve společný evropský trh. Zároveň však připustila, že spotřebitelé v nových členských státech Unie jsou méně nároční a vytvářejí prostor pro to, aby se s nimi zacházelo jinak než s občany starých členských zemí Unie.

Spotřebitelé druhé kategorie

Slovenský premiér Robert Fico konstatoval, že v EU není místo pro spotřebitele druhé třídy. „Naším cílem je zabezpečit, aby nadnárodní firmy v rámci jednotného trhu Evropské unie dodržovaly kvalitativní standardy a nedodávaly na trhy vybraných členských států výrobky nižší kvality,“ dodal. Podle předsedy slovenské vlády už někteří výrobci zareagovali a sjednotili kvalitu svých výrobků.

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán řekl, že testy provedené v Maďarsku prokázaly jiné složení až v 70 procentech potravin. „Taková praxe je prostě neakceptovatelná. Očekáváme, že Evropská komise začne připravovat legislativní řešení, aby se z trhu odstranily produkty dvojí kvality,“ zdůraznil.

„Fakt, že některé nadnárodní společnosti chtějí, abychom jedli odpad je nepředstavitelná. Je to porušení pravidel vnitřního trhu. Povinností komise je, aby zachránila vnitřní. Pokud tak neučiní, uděláme to na národním základě,“ dodal na tiskové konferenci po schůzce Orbán.

Také polská premiérka Beata Szydlová zdůraznila, že základem společného trhu by měly být stejné standardy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám