Hlavní obsah

Blamáž s firmou doporučenou z Hradu. V Kyrgyzstánu volají po padání hlav ve vládě

• Aktualizováno

Obvinění z blamáže i volání po padání hlav ve vládě zní v Kyrgyzstánu v souvislosti s aférou okolo české firmy Liglass Trading, za kterou se přimlouval kancléř Vratislav Mynář i prezident Miloš Zeman.

Foto: Pavel Karban, Právo

Zemanův kancléř Vratislav Mynář

Článek

Liglass Trading měla podle dohody s kyrgyzskou vládou vystavět kaskádu vodních elektráren, ale nedodržela podmínky dohody, tedy nepřevedla sumu 37 miliónů dolarů (asi 807 miliónů korun) na vyplacení původního ruského investora, a tak premiér Sapar Isakov v pondělí ohlásil, že vláda smlouvu s Liglass Trading vypoví. [celá zpráva]

Středoasijskou zemi čekají příští měsíc prezidentské volby. „Za stávající situace by měl parlament posoudit odpovědnost vicepremiéra (Dujšenbeka) Zilalijeva a nynějšího šéfa vlády Sapara Isakova, kteří svými kroky způsobili nenapravitelnou škodu na pověsti Kyrgyzstánu,” řekl agentuře Kyrtag poslanec Žanar Akajev.

Připomněl, že právě Isakov ještě jako prezidentův kancléř dohodu s Liglass Trading zprostředkoval se svým českým protějškem. Pouze vyvození zodpovědnosti může podle poslance zajistit, že se podobné skandály nebudou opakovat.

Podezření z korupce

Akajev připomněl, že hned po červencovém uzavření dohody o výstavbě kaskády na řece Naryn začali poslanci a občanští aktivisté bít na poplach, protože Liglass Trading nejenže neměla k dispozici potřebné prostředky na investici v řádu stovek miliónů eur, ale „ani vlastní kancelář a za celou svou existenci nepostavila dokonce ani vodní mlýn, natož vodní elektrárnu – a s takovými Kyrgyzstán uzavřel dohodu”, rozhněval se poslanec podle agentury.

Zlobí jej i to, že vláda i po vypovězení dohody klidně tvrdí, že Kyrgyzstán o nic nepřišel.

„Pověst Kyrgyzstánu utrpěla vážnou újmu. Jak bylo možné svěřit národní bohatství země do rukou podvodníčků, kteří toho využili k zištným cílům a vydělali na tom milióny na americké burze. Ztratili jsme tvář, přišli o drahocenný čas, a proto jim to nesmí projít," prohlásil na adresu vládní garnitury, která – jak zdůraznil – nedokázala za šest let postavit ani jednu vodní elektrárnu.

Kandidát na prezidenta Ulukbek Kočkorov téže agentuře řekl, že projekt narynské kaskády je od počátku skandální a skrývá se za ním korupce, když předpokládá třikrát dražší elektřinu, než je ve světě u vodních elektráren obvyklé.

K zevrubnému vyšetření celé aféry a k potrestání investora, neschopného dostát svým závazkům, vyzval podle serveru 24.kg další kandidát na prezidenta, Temir Sarijev, který do loňského jara stál v čele kyrgyzské vlády, než kabinet padl kvůli nařčení z korupce.

Firma Liglass Trading v úterý prohlásila, že dosud nemá od kyrgyzské vlády oficiální oznámení o konci smlouvy na elektrárny. Firma chce věc řešit jednáním, jinak prý hrozí mezinárodní arbitráž.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám