Hlavní obsah

Ceny oproti loňsku vzrostly o 2,5 procenta. Máslo je skoro o polovinu dražší

Novinky, tov

Spotřebitelské ceny vzrostly v srpnu meziročně o 2,5 procenta, stejně jako v červenci. Meziměsíčně ceny v srpnu oproti červenci klesly o 0,1 procenta. Uvedl to v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ). Meziročně rostly hlavně ceny masa, vajec a mléčných výrobků. U másla cena stoupla o 45,5 procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Inflace v Česku

Článek

Oproti loňsku nejvíce zdražují potraviny. Máslo zdražilo o 45,5 procenta, vejce o 33,9 procenta a mléka o téměř 15 procent. Ceny masa vzrostly o 5,8 procenta.

Rostly také ceny bydlení, kde nájemné stouplo o 2,5 procenta. Stouply také ceny služeb. Na druhou stranu zlevnily poštovní a telekomunikační služby, mobilní telefony a bytové vybavení.

„Srpnová inflace sice skončila pod očekáváním ČNB ve výši 2,6 procenta, udržuje se však nad dvouprocentním cílem, kde by měla bezpečně setrvat. Poptávkové tlaky v ekonomice postupně rostou. To je způsobeno příznivou ekonomickou aktivitou a zvyšující se spotřebou domácností z titulu historicky nízké nezaměstnanosti a rostoucích mezd,” řekl ekonom ING Jakub Seidler.

Na závěr léta levnější zelenina 

Oproti červenci ceny v srpnu klesly o 0,1 procentního bodu, hlavně díky sezónnímu snížení cen zeleniny a ovoce. Například brambory zlevnily meziměsíčně o 18,5 procenta, plodová zelenina o 21,2 procenta.

„Jedná se o tradiční sezónní obrázek, kdy v závěru léta většinou dochází k poklesu cen ovoce a zeleniny, samozřejmě i v závislosti na úrodě. Opačným směrem působily například dražší ceny dovolených a dále zdražovalo máslo,” komentoval analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta.

Reklama

Související články

Nové byty v Praze za rok zdražily o 15 procent

Průměrná cena nových bytů v Praze v pololetí meziročně stoupla o téměř 15 procent na 75 791 korun za metr čtvereční. Bytů se v hlavním městě prodává méně než...

Výběr článků

Načítám