Hlavní obsah

Stavebnictví v červenci zklamalo slabým růstem. Velké projekty váznou

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stavební výroba v Česku v červenci zpomalila meziroční růst na 1,8 procenta po červnovém růstu osm procent, informoval ve středu Český statistický úřad. Bytů se staví více, propad ale zaznamenalo inženýrské stavitelství, kam patří například dopravní stavby.

Foto: David Ryneš, Novinky

Stavební výroba

Článek

Produkce v pozemním stavitelství vzrostla o 7,5 procenta, v inženýrském naopak klesla o 10,2 procenta.

V červenci se začalo stavět 2612 bytů, což je o 36,8 procenta více než ve stejném období loni. Počet dokončených bytů pak meziročně vzrostl o 13,3 procenta na 2007 bytů.

„Stavebnictví v červenci výrazně zaostalo za naším očekáváním. Za propadem stál především vývoj v oblasti inženýrského stavitelství. To naznačuje, že problémy při realizaci infrastrukturních projektů přetrvávají,” řekla ekonomka Komerční banky Jana Steckerová.

Podle ní se ale v následujících měsících začne ve stavebnictví projevovat vyšší čerpání peněz z fondů EU i rostoucí investiční aktivita firem díky mimořádně dobré kondici domácí ekonomiky. „Pomoci by měla i vysoká poptávka po rezidenčním bydlení, ačkoli rezidenční výstavbu stále brzdí neflexibilní a složitá pravidla,” dodala ekonomka.

Reklama

Výběr článků

Načítám