Hlavní obsah

Mzdy rostou nejvíce od roku 2008. Průměrný měsíční výdělek činí 29 346 korun

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve druhém čtvrtletí vzrostla průměrná hrubá měsíční na 29 346 korun, což je o 2074 korun (7,6 procenta) více než v předchozím čtvrtletí. Medián mezd činil 24 896 korun, přesně polovina zaměstnanců vydělává více než medián, přesně polovina vydělává méně.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj průměrné mzdy

Článek

Při zohlednění inflace vzrostla průměrná mzda o 5,3 procenta. Jde o největší růst od roku 2008.

Počet zaměstnanců stoupl o 1,5 procenta. Objem mezd vzrostl 9,3 procenta.

„Dynamika mezd výrazně překonala jak očekávání trhu (6,4 procenta), tak odhad ČNB z její poslední prognózy (5,9 procenta),” sdělil Novinkám hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná hrubá mzda v krajích

Nejnižší průměrná mzda byla i ve druhém čtvrtletí v Karlovarském kraji, kde činila 25 298 korun hrubého. Nejvyšší mzdy mají lidé v Praze, ve Středočeském a v Plzeňském kraji. Průměrný Pražan bral ve druhém čtvrtletí 37 046 korun hrubého, Středočech 30 668 korun a průměrný obyvatel Plzeňského kraje 28 546 korun.

ČNB možná zvýší úrokové sazby před koncem roku

„Růst mezd v letošním roce je nad očekávání silný, zatímco v minulém dosáhl celkový růst mezd v nominálním vyjádření 3,7 procenta, letošní hodnota by se měla pohybovat citelně nad šesti procenty,” odhaduje Seidler z ING.

To si myslí i Jana Steckerová, ekonomka Komerční banky. „Za celý letošní rok by nominální mzdy měly přidat v průměru 6,4 procenta,” uvedla pro Novinky.

„I přes vyšší inflaci tak zrychlí v letošním roce také růst reálných mezd, což by se mělo projevit v silnější spotřebě domácností. Ta bude patřit mezi hlavní tahouny růstu tuzemské ekonomiky,” dodal Seidler.

Podle Steckerové by rostoucí mzdy a spotřeba mohly promluvit do úrokové politiky České národní banky. „Rostoucí mzdy budou zvyšovat ochotu domácností utrácet a tlačit inflaci nahoru. Mzdový vývoj je tak jedním z argumentů, proč se domníváme, že centrální banka zvýší úrokové sazby ještě před koncem letošního roku,” uzavřela ekonomka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám