Hlavní obsah

Volný pád akcií Provident Financial, spadly o 70 procent

• Aktualizováno
Právo, Novinky, bož, svj

Šéf britské úvěrové společnosti Provident Financial Peter Crook rezignoval. Informoval o tom server BBC. Akcie firmy na londýnské burze spadly o 70 procent. Firma v úterý vydala takzvané ziskové varování, kterým společnosti obchodované na burze upozorňují, že budou mít menší než očekávaný zisk.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj ceny akcií Provident Financial

Článek

Provident vydal takové varování letos již podruhé a pozastavil výplatu dividend. Podle nového odhadu by se ztráta společnosti měla pohybovat mezi 80 a 120 milióny liber (2,3 až 3,4 miliardy korun).

Důvodem ztráty je, že se Providentu nedaří vymáhat dlužné částky. Zatímco loni se mu to podařilo zhruba u 90 procent půjček, letos dosahuje pouze 57procentní úspěšnosti.

„Jsem velmi zklamaná, že musím oznámit rapidní zhoršení výhledu v oblasti domácích půjček,“ uvedla Manjit Wolstenholmeová, členka vedení, která dočasně nahradí Crooka v čele firmy.

Podle BBC má společnost celkem kolem 2,5 miliónu zákazníků, z nichž by se mnozí nekvalifikovali pro poskytnutí půjčky běžnou bankou.

Společnost Provident Financial byla založena ve Velké Británii v roce 1880. V roce 2007 se firma rozdělila na dvě části, Provident Financial plc a International Personal Finance (IPF).

IPF, pod kterou spadá i česká pobočka Provident Financial, je od té doby samostatnou společností nezávislou na britském Providentu. Pod společnost IPF spadají i pobočky v Polsku, Maďarsku, Rumunsku, Bulharsku, Litvě, Lotyšsku, Estonsku, Finsku, Španělsku, Austrálii a v Mexiku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám