Hlavní obsah

Brusel dá Česku miliardu na podporu čerpacích stanic pro alternativní paliva

Evropská komise (EK) schválila přidělení částky téměř 45 miliónů eur (přes 1,1 miliardy korun) na výstavbu čerpacích a dobíjecích stanic pro nízkoemisní vozidla v Česku. Státní podpora by měla být v příštích šesti letech použita na vybudování sítě stanic pro auta poháněná plynem či elektřinou.

Foto: Lidl

Nabíječky elektromobilů budují i obchodní řetězce.

Článek

Komise posoudila český návrh na vytvoření sítě stanic pro auta poháněná elektřinou, CNG, LNG, vodíkem či dalšími alternativními palivy šetrnými k ovzduší a rozhodla o přidělení státní pomoci.

„Český plán je dalším dobrým příkladem, jak mohou členské státy přispívat k boji proti globálnímu oteplování,” uvedla eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová. „Projekt podpoří rozšiřování alternativních paliv, omezí škodlivé automobilové emise a bude přesvědčovat spotřebitele a firmy k používání ekologičtější dopravy, aniž by narušil konkurenci,” dodala. Síť stanic by měla podle projektu vyrůst po celé ČR.

V Česku jezdí zatím zhruba necelá tisícovka elektromobilů, více pak vozů s hybridním pohonem – kombinací elektřiny se spalovacím motorem. Rychlonabíjecích stanic jsou u nás asi tři stovky. Budují je energetické firmy jako ČEZ nebo E.ON, v poslední době je na svých parkovištích začaly instalovat i obchodní řetězce Billa nebo Lidl.

Od roku 2009 je v provozu jediná plnicí stanice čistého vodíku v Neratovicích, která byla vybudována v rámci pilotního projektu. Je určena pro plnění autobusu a pro využití pro osobní automobily je její tlak nedostačující.

Reklama

Výběr článků

Načítám