Hlavní obsah

Češi utrácejí stále víc. Růst tržeb obchodů v červnu zrychlil na 6,6 procenta

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maloobchodní tržby bez aut v červnu zrychlily meziroční růst na 6,6 procenta. Útraty rostly napříč všemi kategoriemi zboží. Opět se nejvíce dařilo e-shopům, kterým tržby oproti loňsku stouply téměř o pětinu, uvedl v pátek Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Tržby maloobchodu

Článek

Tržby za nepotravinářské zboží stouply meziročně o osm procent a za pohonné hmoty o 7,6 procenta. Tržby za potraviny byly vyšší o 4,3 procenta. Lidé víc utráceli i za oblečení a obuv, sportovní vybavení nebo elektroniku.

„Češi ve vyšší míře než loni utrácejí za zbytné zboží. V tomto jejich jednání se zrcadlí optimismus ohledně vlastní finanční situace i pozitivní vyhlídky do nadcházejících měsíců. Mohou si zkrátka dovolit ještě výrazněji než loni utrácet za věci, které nutně nepotřebují,” upozornil ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda.

Analytici si všímají i vytrvalého trendu rychlého růstu prodejů přes internet.

„Nákup přes internet dlouhodobě roste nejrychleji, a dokonce výrazně více než v zemích západní Evropy. Internet tak už tak ovládá téměř pětinu maloobchodu a rozhodně neřekl ještě své poslední slovo, protože tam zůstává několik ještě ne zcela zaplněných segmentů. Hobby markety počínaje a tzv. diskonty konče,” uvedl ekonom ČSOB Petr Dufek.

„Boom nakupování bude pokračovat i v dalších měsících s tím, jak zrychluje růst mezd a klesá nezaměstnanost. Maloobchodní obrat tak letos dosáhne nového historického maxima a spotřeba domácností bude hlavním motorem poptávky v ekonomice. A nic na tom nejspíše nezmění ani mírné zvýšení úrokových sazeb ČNB,” odhaduje Dufek.

Reklama

Výběr článků

Načítám