Hlavní obsah

Bankovní asociace zlepšila odhad růstu české ekonomiky na 3,2 procenta

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Makroekonomická prognóza České bankovní asociace (ČBA) zvýšila odhad růstu hrubého domácího produktu (HDP) pro rok 2017 na 3,3 procenta. V roce 2018 ČBA očekává růst reálného HDP 2,7 procenta, uvedla asociace v tiskové zprávě.

Foto: David Ryneš, Novinky

Meziroční růst reálného HDP

Článek

Ve zbytku roku bude struktura růstu podle prognózy velmi podobná jako v prvním čtvrtletí.

„V roli hlavního tahouna zůstane spotřeba domácností a čistý export. K růstu přispějí i vládní výdaje, a to při zhruba vyrovnaném saldu veřejných financí,“ uvedl hlavní ekonom J Banky Petr Sklenář.

Růst spotřeby domácností bude podpořen silným trhem práce. Další pokles průměrné míry nezaměstnanosti na 4,3 procenta povede k růstu mezd na 5,5 procenta.

Inflace se bude i ve zbytku roku držet nad dvouprocentním inflačním cílem ČNB. Její průměrná hodnota ve výši 2,2 procenta bude podle ČBA znamenat růst reálné mzdy o více než tři procenta.

Růst pátý rok v řadě

Ekonomice se bude dařit i v roce 2018.

„Rok 2018, kdy se růst HDP přiblíží třem procentům, bude již pátým rokem nepřetržitého růstu v řadě. Ekonomika bude stále silněji pod vlivem narůstajícího napětí na trhu práce,“ sdělila Novinkám hlavní ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilová.

Na prognóze ČBA se vedle Evy Zamrazilové podílejí i ekonomové členských bank asociace – Raiffeisenbank, ČSOB, Moneta Money Bank, UniCredit Bank, Česká spořitelna, J Banka, Komerční banka a ING Bank.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám