Hlavní obsah

Třetina nabízených míst je dlouhodobě neobsazena, zaměstnavatelé málo platí

Novinky, bož

Zhruba třetina nabízených pozic je po více než šesti měsících stále neobsazena. Vyplynulo to z analýzy ČSOB, která zkoumala půlroční vývoj 50 tisíců inzerátů Úřadu práce. Kvalifikovaná práce nezaručuje vyšší mzdu než práce pomocná a zaměstnavatelé často nedokážou reagovat na situaci na trhu práce a nabízejí neadekvátní mzdy.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ilustrační snímek

Článek

„Zatímco nabídka volných míst se permanentně rozšiřuje, atraktivita pracovních míst se až na výjimky nezvyšuje. Nabízené mzdy jsou velmi často blízko minima. Firmy tak často nedokáží pružně reagovat na situaci na trhu práce,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Minimálně ve 13 okresech jsou nabídky pro pomocné dělníky výhodnější než pro ty ostatní, vyplynulo z analýzy.

Počty nabízených míst se soustavně zvyšují. Na konci června již dosáhly hranice 183 tisíc, což je nejvyšší hodnota od roku 2001. „Hlavní zásluhu na tomto trendu má ekonomický růst vytvářející nová pracovní místa,“ domnívá se hlavní ekonom ČSOB Martin Kupka.

Mzdy nabízené u pomocných dělnických profesí silně zaostávají v Praze. Zatímco v metropoli vedou v rámci desítky nejžádanějších profesí z hlediska mezd IT pracovníci, ve většině ostatních krajů jsou to řidiči.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám