Hlavní obsah

Výrobce luxusních mobilů Vertu definitivně končí

Novinky, tov

Plán na záchranu výrobce mobilů Vertu selhal a firmu čeká likvidace. Informoval o tom server BBC. Vertu dělalo luxusní mobilní telefony zdrobené drahými materiály, v posledních letech se ale dostalo do finančních potíží.

Foto: Profimedia.cz

Luxusní telefon Vertu na ilustračním snímku

Článek

Telefony Vertu se prodávaly za cenu stovek tisíc i více než milión korun. Zdobily je drahé kameny či aligátoří kůže, obrazovka telefonu byla z umělého safíru. Prodeje unikátních kousků ale nedokázaly udržet firmu nad vodou. Například svůj butik v Pařížské ulici v Praze Vertu zavřelo už loni.

Vertu sídlící ve Velké Británii nyní propouští posledních několik stovek zaměstnanců. „Firma je v likvidaci, oni už mě neplatí,“ řekl BBC bývalý mluvčí firmy.

V březnu prodal Vertu čínský majitel podnikateli tureckého původu Hakanu Uzanovi. Kontroverzní podnikatel sídlící v Paříži si ponechá značku, technologii a licence.

Analytik IHS Technology Ian Fogg přičítá neúspěch Vertu tomu, že vyráběli příliš draze malé série. Luxusní design jako doplněk svých mobilů dnes také nabízí řada konkurenčních výrobců.

Vertu založila Nokia v roce 1998, v roce 2012 firmu prodala. O rok později Vertu vyměnilo operační systém Nokie Symbian za Android od Googlu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám