Hlavní obsah

Automobilka BMW prodala v prvním pololetí rekordní počet vozů

Německému výrobci luxusních aut BMW Group vzrostl v prvním pololetí letošního roku odbyt o pět procent na rekordních 1,22 miliónu vozů. Rekordní prodej automobilka zaznamenala i v samotném červnu. Údaje o prodeji zahrnují všechny tři prémiové značky skupiny, kromě samotné BMW jde ještě o MINI a Rolls-Royce.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Centrála BMW v Mnichově

Článek

V červnu se odbyt zvýšil o 2,1 procenta na 232 620 vozů. Prodej v Německu nicméně klesl o 16,5 procenta v důsledku zpoždění dodávek některých součástek od firmy Bosch.

Samotná značka BMW za půl roku prodala 1,038 miliónu vozů. Pololetní prodej firmy tak poprvé v historii překonal hranici jednoho miliónu. Prudce vzrostl prodej modelu X1, stejně jako celé řady 7.

Rekordní byly i prodeje značky MINI, které se zvýšily o 3,6 procenta na 181 214 vozů. Prodej aut značky Rolls-Royce naopak o 6,5 procenta klesl a činil 1575 vozů.

Bavorská automobilka vyjádřila spokojenost s prodejem elektrických vozů. Jejich odbyt se v pololetí zvýšil o 79,8 procenta na 42 573 vozů. Za pololetí pak firma vyrobila 51 725 elektrických vozů. Cílem automobilky je prodat v letošním roce 100 tisíc elektrických aut.

Automobilka BMW letos podle počtu prodaných aut zůstává jedničkou na trhu luxusních vozů. Konkurenční Mercedes-Benz nicméně roste rychleji, a snižuje tak její náskok. Prodej vozů Mercedes-Benz, včetně značky Smart, v pololetí vzrostl o 12,4 procenta na více než 1,21 miliónu vozů.

Reklama

Související témata:

Související články

Čistý zisk BMW stoupl o třetinu

Čistý zisk německé automobilky BMW v prvním čtvrtletí vzrostl o 31 procent na 2,15 miliardy eur (57,6 miliardy korun). S dalším růstem počítá automobilka podle...

Výběr článků

Načítám